Till innehåll på sidan

Svenska företags ansvar för gamla miljöföroreningar i utlandet

Skriftlig fråga 2008/09:1155 av Ceballos, Bodil (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-14
Anmäld
2009-08-20
Besvarad
2009-08-28
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2008/09:1155 Svenska företags ansvar för gamla miljöföroreningar i utlandet

av Bodil Ceballos (mp)

till statsrådet Ewa Björling (m)

För cirka tio år sedan blev jag kontaktad av en chilensk senator som ville undersöka möjligheten att ställa staten Sverige till svars för konsekvenserna av den dumpning av farligt avfall som Boliden Metall genomfört i Atacamaöknen eftersom bolaget vägrat ta sitt ansvar.

Nu rör det på sig igen i denna fråga och ett antal senatsledamöter försöker få klarhet i vem som är ansvarig för de stora problem med föroreningar av både bly och andra metaller som ca 3 000 människor boende i Arico drabbats av på grund av Boliden Metalls dumpning av avfall i området. 90 personer har dött bara de senaste tre åren. Senatsledamöterna kommer tillsammans med Arico kommun att anmäla både Sverige och bolaget till FN och OECD på grund av denna export av farligt avfall från Sverige till Chile år 1984 som ingen vill ta ansvar för.

Vi har i Sveriges riksdag vid flera tillfällen diskuterat företagens ansvar för både miljö och sociala frågor med inriktning på framtida fall som detta i syfte att de inte ska kunna upprepas. Men vem tar ansvar för de gamla?

Jag vill därför fråga handelsministern om hon avser att ta initiativ för att lösa de problem som gamla försyndelser gett upphov till.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1155 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 28 augusti

Svar på fråga

2008/09:1155 Svenska företags ansvar för gamla miljöföroreningar i utlandet

Statsrådet Ewa Björling

Bodil Ceballos har, med anledning av den dumpning av farligt avfall som skedde år 1984 i Atacamaöknen i Chile och den generella diskussion som finns kring svenska företags ansvar för gamla miljöföroreningar i utlandet, frågat mig om jag avser att ta initiativ till att lösa de problem som gamla försyndelser i detta avseende har gett upphov till.

Låt mig först säga att den svenska regeringen känner djup oro inför de hälsoproblem som drabbat befolkningen i Arica i norra Chile och att alla berörda parter har ett gemensamt intresse av att lösa den uppkomna situationen på ett så konstruktivt sätt som möjligt.

Jag kan med tillfredsställelse konstatera att Baselkonventionen, som trädde i kraft 1992, med syfte att skydda människors hälsa och miljö vid gränsöverskridande transporter av farligt avfall, i dag bidrar till att förhindra att liknande problem uppstår igen. Det har sedan detta inträffade även utvecklats en medvetenhet om företags sociala ansvar (Corporate Social Responsibility, CSR) och frivilliga åtaganden för ansvarsfull verksamhet på en global marknad. Regeringen uppmuntrar i linje med detta svenska företag att ansluta sig till FN:s Global Compact och ställa sig bakom dess tio principer och att tillämpa OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

Som Bodil Ceballos mycket riktigt påpekar finns emellertid problem med de gamla miljöföroreningar som orsakats innan den nuvarande lagstiftningen fanns. I de fall ett juridiskt ansvar inte kan utkrävas torde det åligga de inblandade att i konstruktiv anda söka lösa problemen.

Jag vill slutligen framhålla att Sverige alltid är redo att föra dialog och samarbeta med andra stater, företag och organisationer i miljöfrågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.