Vattenkraftens miljöansvar

Skriftlig fråga 2007/08:979 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-14
Anmäld
2008-03-18
Besvarad
2008-03-27
Svar anmält
2008-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2007/08:979 Vattenkraftens miljöansvar

av Jeppe Johnsson (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Under de senaste dagarna har medier i sydöstra Sverige rapporterat om vattenkraftverksbygget i Fridasfors i Mörrumsån. Det nya vattenkraftverket kommer att ersätta ett äldre, och i samband med bygget kräver flera intressenter att en laxtrappa byggs förbi vattenkraftverket. Men i ett domslut i miljödomstolen i Växjö har det beslutats att Öresundskraft, bolaget som vill bygga, måste planera för en sådan trappa men att man däremot inte behöver bygga någon.

Fisket i Mörrumsån har varit viktigt ur både närings- och fritidssynpunkt i flera hundra år. Det är ett fiskevatten av riksintresse och ett stopp i Fridasfors påverkar onekligen fisket negativt. Utan en laxtrappa vid sidan av verket kommer stora förluster göras i vattenkraftverkets turbiner. Vid sidan av att producera el kommer verket, om inget görs, även producera fiskfärs av ansenlig mängd.

Både Länsstyrelsen i Kronoberg och Fiskeriverket arbetar för att laxen ska kunna nå upp till Åsnens sjösystem, som med sin stora vattenmängd skulle kunna påverka fiskebeståndet positivt.

Vattenkraften är en viktig förnybar energikälla. Men vid exploatering av vattendrag är det viktigt att hänsyn tas till centrala naturvärden, som exempelvis fisket.

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att en större hänsyn tas till viktiga naturvärden vid vattenkraftsexploatering i svenska vattendrag?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:979 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 27 mars

Svar på fråga

2007/08:979 Vattenkraftens miljöansvar

Näringsminister Maud Olofsson

Jeppe Johnsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkerställa att en större hänsyn tas till viktiga naturvärden vid vattenkraftsexploatering i svenska vattendrag.

Vattenkraften är en mycket värdefull tillgång för produktion av förnybar el och kommer även i framtiden att spela en central roll för Sveriges elförsörjning. Att bibehålla en hög produktion av vattenkraft är en viktig del i arbetet med att motverka klimatförändringar och för att uppnå de mål för förnybar energi som ställts upp inom EU.

Enligt miljöbalken ska vattenkraftsproducenter vidta åtgärder för att säkra fiskens vandring och överlevnad om nyttan av anordningarna överstiger kostnaden. Vid omprövning av äldre vattendomar är tillståndshavaren skyldig att utan ersättning tåla viss del – högst en femtedel och lägst en tjugondel – av en förlust eller inskränkning till förmån för bland annat det allmänna fiskeintresset. Det kan röra sig om förlust av vatten eller fallhöjd. Prövningen av utbyggnad av vattenkraft sker i domstol för varje enskilt fall. Miljöbalken ger ett starkt skydd för naturvärdena.

Regeringen har mot bakgrund av målet att öka andelen el från förnybara energikällor gett Miljöprocessutredningen i uppdrag att utreda behov och konsekvenser av en ändring av bestämmelser i miljöbalken (dir. 2007:184). Syftet är bland annat att främja en så god produktionskapacitet som möjligt i existerande vattenkraftverk utan att undergräva arbetet med att nå miljömålen, internationella bindande miljöåtaganden eller möjligheten att särskilt beakta det allmänna och enskilda fiskeintresset. Även behovet av ändrade regler med anledning av riksdagens tillkännagivande om fiskvandringsvägar, liksom möjligheten att utnyttja så kallade bygdemedel ska ses över. Miljöprocessutredningen har vidare fått i uppdrag att utreda behovet av regeländringar så att förutsättningar för omprövning av äldre vattendomar förbättras. Utredningen ska även se om myndigheterna har kompetens och resurser för en effektiv tillsyn och för en initiering av omprövningsprocesser. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 december 2008.

Regeringen avser att återkomma i dessa frågor efter det att Miljöprocessutredningen lämnat sitt betänkande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.