Brottskod vid politisk skadegörelse

Skriftlig fråga 2007/08:943 av Persson, Sven Yngve (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-03-12
Inlämnad
2008-03-12
Besvarad
2008-03-19
Svar anmält
2008-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2007/08:943 Brottskod vid politisk skadegörelse

av Sven Yngve Persson (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Fram till år 2005 gav Säkerhetspolisen årligen ut rapporten Brottslighet kopplad till rikets inre säkerhet, där bland annat djurrättsaktivism i Sverige kartlades. År 2004 togs beslut om att Brottsförebyggande rådet skulle ta över verksamheten och de har sedan dess koncentrerat sammanställning till att enbart gälla så kallade hatbrott. Djurrättsaktivism definierades av Säkerhetspolisen som brott kopplade till den autonoma miljön.

Sedan år 2005 har rapporteringen om brott kopplade till den autonoma miljön ingått i den allmänna kriminalstatistiken, där brotten inte på samma sätt kategoriseras efter grupper. Från 2005 finns således ingen nationell kartläggning över antalet brott kopplade till djurrättsaktivism.

Detta leder till att den omfattande hotbilden mot hederliga företagare inte syns utan att det i stället blir ett stort antal enstaka händelser som drunknar i vanligt klotter och skadegörelse. Anledningen till detta är att det i dag saknas möjlighet att ange en brottskod som markerar att det är ett brott som är kopplat till exempelvis djurrättsaktivism.

För polisen innebär detta ett problem då de inte på ett enkelt sätt kan kartlägga omfattningen av brotten eller samordna sin spaningsverksamhet.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att vi åter ska få en nationell redovisning av nämnda brottslighet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:943 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 mars

Svar på fråga

2007/08:943 Brottskod vid politisk skadegörelse

Justitieminister Beatrice Ask

Sven Yngve Persson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att åter få en nationell redovisning av brottslighet kopplad till djurrättsaktivism.

Tidigare hade Säkerhetspolisen bland annat till uppgift att föra nationell statistik över brottslighet kopplad till djurrättsaktivism som var en del av den så kallade hatbrottsstatistiken. Ansvaret för statistiken flyttades över till Brottsförebyggande rådet från och med 2006.

Polisen arbetar med att bekämpa djurrättsaktivism oavsett vem som för statistiken. Inom polisen pågår för närvarande ett utvecklingsarbete för att förbättra möjligheterna att både utreda och förebygga brott. En del i arbetet syftar till att förbättra informationsspridningen om pågående och planerad brottslighet mellan polismyndigheterna för att säkerställa att insatser genomförs utifrån all tillgänglig information. Polismyndigheterna har i dag goda förutsättningar att skaffa sig en bild av om en viss typ av brottslighet, till exempel sådan som kan knytas till djurrättsaktivism ökar, och kan därmed kraftsamla och genomföra effektiva insatser mot den aktuella brottsligheten. Däremot kan det finnas anledning att överväga om den nationella statistiken som finns att tillgå rörande brottslighet kopplad till djurrättsaktivism är tillfyllest.

Därutöver pågår ett utvecklingsarbete inom ramen för Rättsväsendets informationsförsörjning (RIF), där bland annat Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket ingår, som syftar till att förenkla informationsutbytet inom hela rättsväsendet. Genom det förenklade informationsutbytet kommer information om olika typer av brottslighet, även djurrättsaktivism, enklare att kunna spridas till hela rättskedjan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.