Trakasserier och mobbning i skolan

Skriftlig fråga 2007/08:843 av Granbom, Karin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-22
Anmäld
2008-02-22
Besvarad
2008-02-27
Svar anmält
2008-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga

2007/08:843 Trakasserier och mobbning i skolan

av Karin Granbom (fp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

I fjol fick Skolverket 487 anmälningar om misshandel, mobbning och annan kränkande behandling. Sedan 2006 då barn- och elevskyddslagen trädde i kraft har antalet anmälningar ökat kraftigt. Lagen ställer högre krav på skolor att motverka diskriminering, trakasserier och mobbning och innebär att utsatta elever kan få skadestånd av skolan. Barn- och elevombudet företräder då eleven i domstol. Lagen föreskriver också ett förebyggande arbete i form av att varje skola ska ha en likabehandlingsplan. Fortfarande saknar en majoritet av skolorna en korrekt plan.

Barn- och elevombudet har hittills krävt skadestånd av 16 skolor. Han kan dock enbart driva skadeståndsärenden mot en skola om det finns ett barn som redan råkat illa ut. De som negligerar arbetet med en likabehandlingsplan kan han inte göra något åt. Finns det brister i skolornas förebyggande arbete mot kränkande behandling ska Skolverkets utfärda kritik. Kritikbesluten ökade med drygt 60 procent det senaste året.

Det förebyggande arbetet mot hot, våld och annan kränkande behandling måste öka. Ett sätt att tvinga skolorna att ta tag i detta arbete är att lagen skärps så att de skolor som inte har en korrekt plan kan förläggas vite, så att det kan bli kostsamt utan att det måste bevisas att ett enskilt barn redan drabbats.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern vad han avser att göra för att fler skolor ska ta det förebyggande arbetet med trakasserier och mobbning på allvar.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:843 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 27 februari

Svar på fråga

2007/08:843 Trakasserier och mobbning i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund

Karin Granbom har frågat mig vad jag avser att göra för att fler skolor ska ta det förebyggande arbetet med trakasserier och mobbning på allvar.

Regeringen ser mycket allvarligt på förekomsten av mobbning och andra kränkningar i skolan. Att skapa en skola där vars och ens unika värde respekteras är högt prioriterat av regeringen. Ett tydligt arbete med värdegrunden är en grundläggande förutsättning för en trygg skola fri från våld och hot. Varje form av kränkning är otillåten och i strid med de grundläggande värden som gäller för skolan.

Problemen med mobbning och andra trakasserier kan bara lösas genom ett långsiktigt arbete, där ett gott och respektfullt klimat skapas mellan alla som finns i skolan. En nyckelfaktor för framgång är att kunskapsnivån om hur mobbning uppstår, förebyggs och förhindras höjs i skolorna. Som ett led i detta arbete har regeringen avsatt 40 miljoner kronor för att sprida kunskap till skolor om forskningsbaserade åtgärdsprogram mot mobbning. Myndigheten för skolutveckling har av regeringen fått i uppdrag att sammanställa och kartlägga forskningsbaserade, förebyggande och åtgärdande metoder mot mobbning. Metodernas effekter ska vara systematiskt utvärderade. Utifrån kartläggningen ska myndigheten utforma utbildningsinsatser riktade till kommuner och skolor.

Regeringen är medveten om att flera skolor brister i det förebyggande arbetet, till exempel avseende likabehandlingsplanen och avser därför att följa utvecklingen noga. I detta sammanhang kommer skolors ökade kunskap kring forskningsbaserade åtgärdsprogram mot mobbning att spela en viktig roll för att åtgärda dessa brister. Även den förstärkta skolinspektionen som regeringen har aviserat kommer att spela en viktig roll när det gäller tillsynen av att skolorna följer gällande lagar och förordningar. 

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.