Personligt ombud

Skriftlig fråga 2007/08:785 av Pettersson, Marina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-15
Anmäld
2008-02-15
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga

2007/08:785 Personligt ombud

av Marina Pettersson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Ett psykiskt funktionshinder kan medföra olika behov av stöd för att man ska kunna leva det liv som man önskar. Det kan också leda till att den enskilde har behov av insatser från flera olika myndigheter. I dag finns en stödverksamhet i form av personliga ombud. Det personliga ombudets främsta uppgift är att identifiera och se till att den enskilde får det behov av vård, stöd och service utifrån den egna önskan och lagliga rättigheter samt att bistå och företräda den enskilde i kontakterna med olika myndigheter. Ett personligt ombud kan för en del människor vara avgörande för att de ska kunna leva sitt eget liv på lika villkor som andra. Socialstyrelsen har den centrala tillsynen över verksamheten och ska följa, informera om, stödja och utvärdera verksamheten samt ta initiativ till vidareutveckling. Regeringen har avsatt medel till denna verksamhet, men inte tillräckligt. I Värmland finns det många goda exempel på bra verksamhet. Fast nu börjar många kommuner att ifrågasätta det ekonomiska och organisatoriska ansvaret för en verksamhet som också berör Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och landstinget. Många kommuner, och då inte bara i Värmland, diskuterar nu att frånta sig ansvaret att ekonomiskt finansiera personliga ombud. Detta är olyckligt eftersom verksamheten är efterfrågad och uppskattad både av funktionshindrade, anhöriga och av ombuden själva. Det är angeläget att regeringen nu sätter ned foten och vidtar åtgärder som permanentar verksamheten och därmed också tillskapar resurser.

Avser statsrådet att vidta de åtgärder som krävs för att stärka personligt ombuds verksamheten, både organisatoriskt och med resurser?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:785 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:785 Personligt ombud

Statsrådet Maria Larsson

Marina Pettersson har frågat mig om jag avser att vidta de åtgärder som krävs för att stärka verksamhet med personligt ombud, både organisatoriskt och med resurser.

Verksamhet med personliga ombud är en bra verksamhet som visar på goda resultat. Den har varit framgångsrik i att förbättra livssituationen för personer med psykisk funktionsnedsättning. Dessutom har kostnaderna för samhället minskat, främst genom färre sjukhusbesök.

Socialstyrelsen bedömde i utvärderingen från 2005 att reformen skulle följas, stödjas och utvecklas under ytterligare en tid, vilket också sker. Under 2007 och 2008 tillförs verksamheten efter beslut i riksdagen ytterligare 20 miljoner kronor per år för att fler ombud ska kunna anställas. Ökningen ligger inom ramen för en satsning att motverka hemlöshet eftersom många personer med omfattande psykisk funktionsnedsättning, som har behov av samordnade stödinsatser, är hemlösa.

Socialstyrelsen har även föreslagit att regeringen bör överväga om lagstiftning är möjlig och ansett att det behöver förtydligas vilka som ska kunna få stöd av ett personligt ombud.

Regeringen följer via Socialstyrelsen noga vad som händer inom området. Den fortsatta utvecklingen, finansieringen, förtydligande av vilka som ska kunna få ombud, lagstiftning, organisation och huvudmannaskap liksom entreprenörskap är aktuella frågor i den fortsatta bevakningen och beredningen av verksamheten.

Den ordning som gäller i dag gäller dock även framöver, tills dess att regering föreslår och riksdag beslutar om en förändring.

Kommunerna har ett yttersta ansvar för att innevånare, som behöver stöd och service för att fungera i samhället, får detta. Det kan bland annat avse personer som har en betydande psykisk funktionsnedsättning. Socialstyrelsens utvärderingar visar även att de personliga ombudens uppgifter huvudsakligen ligger inom kommunernas ansvarsområde. Kravet på kommunerna att planera, samverka och samordna insatser finns till exempel redan. Personliga ombud kan ses som ett komplement till detta ansvar. Personliga ombud påskyndar utvecklingen mot samverkan och att en samordning av insatser verkligen kommer till stånd. Detta måste finnas med när frågor om organisation och finansiering övervägs.

Slutligen vill jag säga att det är svårt att förstå hur kommuner kan ifrågasätta en verksamhet som visar så bra resultat och är så uppskattad samt vars kostnad staten bidrar till med ca 60 procent.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.