Omvandling av hyresrätter till bostadsrätter

Skriftlig fråga 2007/08:757 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-13
Anmäld
2008-02-14
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga

2007/08:757 Omvandling av hyresrätter till bostadsrätter

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Antalet hyresrätter har minskat i snabb takt i främst storstadsområdena. Tidigare har det främst handlat om privata hyresfastigheter i centrala lägen. Särskilt påtaglig har utvecklingen varit i Stockholm där andelen hyresrätter minskat från 61 procent till 49 procent på bara 15 år. Andelen allmännyttiga lägenheter har sjunkit från 39 till 32 procent på lika många år. Samtidigt har andelen bostadsrätter ökat från 17 till 29 procent. I Göteborg har omkring 10 000 hyresrätter omvandlats till bostadsrätter i det privata beståndet de senaste tio åren i Göteborg. Även i Malmö finns denna utveckling.

Nya borgerliga kommunledningar driver nu på för att omvandla allmännyttiga hyreslägenheter till bostadsrätter, inte minst i Stockholmsregionen. Samtidigt kommer byggandet att avmattas, särskilt av hyresrätter, fast efterfrågan egentligen är stigande. I till exempel en rapport från Länsstyrelsen i Skåne juni 2007 konstaterades att det är bostadsbrist i 25 av de 33 kommunerna och det ser inte ut att lätta på bostadsmarknaden de närmaste åren. Flera kommuner upplever brist på alla typer av bostäder men särskilt märks bristen på hyresbostäder. I en motsvarande rapport från Stockholms län konstateras bostadsbrist i 21 av länets 26 kommuner. I kommunernas centrala delar är det brist i 23 av kommunerna.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möta bostadsbristen och hejda minskningen av antalet hyresrätter genom bostadsrättsomvandlingar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:757 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:757 Omvandling av hyresrätter till bostadsrätter

Statsrådet Mats Odell

Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möta bostadsbristen och hejda minskningen av antalet hyresrätter genom bostadsrättsomvandlingar.

Ameer Sachets redovisar också hur andelen hyresrätter under en lång följd av år minskat kraftigt samtidigt som andelen bostadsrätter ökat – det vill säga till stor del under en tid som hans eget parti innehade regeringsmakten. Ameer Sachet förväntar sig nu att alliansregeringen på kort tid ska göra något där hans egna partikamrater tidigare misslyckats. Det är glädjande att Ameer Sachet uppenbarligen har sådan tilltro till den nya regeringens kompetens och vilja.

Tyvärr finns det inga snabba patentlösningar. Den viktigaste åtgärden för att främja ett fortsatt utbud av bostäder, inte minst hyresrätter, är att skapa långsiktigt stabila villkor för såväl byggande som förvaltning och ägande. Det är så man skapar förutsättningar för investeringar och vilja att förvalta och äga hyresfastigheter

Omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter kan inte lagstiftas bort utan det gäller att se vilka drivkrafter som ligger bakom detta. Att det i dag innebär en vinst för såväl den som säljer hyresfastigheten som för de boende som köper den för att ombilda till bostadsrätt är ostridigt.

Hyresfastighetssektorn måste ges rimliga villkor så att det blir intressant med långsiktigt ägande och därmed också att bygga nytt och vårda bostadsbeståndet. Samtidigt är det angeläget att hyressättningen på ett korrekt sätt speglar bostadskonsumenternas värderingar. Ett i detta sammanhang intressant exempel är det arbete som har bedrivits i Malmö för att värdesätta hyreslägenheters olika egenskaper, inklusive lägesfaktorn.

Att skapa långsiktigt stabila och ekonomiskt rimliga förutsättningar för hyresrätten är något som kommer att vara till gagn för såväl dagens hyresgäster som bostadssökande. Detta är emellertid, som jag redan konstaterat, ett långsiktigt arbete. Självklart följer jag dock noga vad som händer på bostadsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.