Avvisning av afghanska flyktingar från Sverige

Skriftlig fråga 2007/08:755 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-13
Anmäld
2008-02-14
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga

2007/08:755 Avvisning av afghanska flyktingar från Sverige

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Afghanska flyktingar avvisas från Sverige. Migrationsverket har till polisen överlämnat 469 ärenden för verkställighet, det vill säga att avvisas från Sverige med tvång till Afghanistan i en nära framtid. Beslutet bygger på en landanalys som Migrationsverket har gjort. Verket konstaterar att ”väpnad konflikt” enbart föreligger i sex av landets 34 provinser. Till dessa sex provinser kan asylsökande afghaner inte skickas tillbaka.

Under 2007 dog nästan 7 000 människor i säkerhetsrelaterat väpnat våld i Afghanistan och våldshandlingar finns rapporterade från nästan alla provinser i landet. Flyktingströmmarna är stora på grund av krigshandlingar men också till följd av de massiva tvångsrepatrieringarna under senaste halvåret från Iran och Pakistan. De återvändande flyktingarna har det svårt med försörjningen vilket utgör grogrund för kriminalitet och en rekryteringsbas för talibanerna. Kabul dignar under problem som arbetslöshet, kriminalitet och trångboddhet. Någon rättssäkerhet finns inte, knappast ens något rättsväsen. En asylsökande som tvingas återvända kommer obönhörligen att behöva ta sig till de områden han kommer från – oavsett om de tillhör de sex provinser som Migrationsverket utpekat är i väpnad konflikt eller inte.

Afghanistans regering och FN har vädjat om att inte tvångsrepatriera afghaner under nuvarande omständigheter. Svenska Afghanistankommittén har förmedlat detta budskap vidare till den svenska regeringen.

Hur avser statsrådet att agera inför FN:s, Afghanistans regerings och Svenska Afghanistankommitténs vädjan?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:755 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:755 Avvisning av afghanska flyktingar från Sverige

Statsrådet Tobias Billström

Ameer Sachet har frågat mig hur jag avser att agera inför FN:s, Afghanistans regerings och Svenska Afghanistankommitténs vädjan.

Jag vill hänvisa till det svar jag gav på fråga 2006/07:1552 om avvisningar till Afghanistan och återigen påminna om att enskilda statsråd, eller regeringen, inte får ingripa i eller uttala sig om hur myndigheter eller domstolar tillämpar lagen i enskilda ärenden. Regeringen känner till vädjandena från UNHCR och afghanska regeringen. De är även kända för Migrationsverket.

En avvisning eller utvisning av en asylsökande förutsätter att personen i fråga inte är i behov av skydd och inte heller har några andra skäl att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Den som är flykting får inte återsändas till sitt hemland. Återvändande till hemlandet föregås alltid av en individuell prövning av det eventuella skyddsbehovet.

I prövningen görs en bedömning av situationen i det aktuella landet och de individuella skäl som den asylsökande anför. I domstolsprocessen är det i första hand parterna som ska ge in det underlag som stöder deras talan men domstolen har även ett eget ansvar att få skälen tillräckligt utredda. Migrationsverket och migrationsdomstolarna använder sig i sina bedömningar av ett brett underlag där bland annat UNHCR:s rekommendationer ingår. Även frivilligorganisationers rapporter kan användas. Det är Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas uppgift att på de skäl som anförts och de underlag som presenterats i det enskilda ärendet besluta om det finns skäl att bevilja uppehållstillstånd enligt utlänningslagen.

Det är helt avgörande för den av riksdagen beslutade reglerade invandringen att en asylsökande som genom en rättssäker prövning fått avslag på sin asylansökan återvänder till sitt hemland. I annat fall förlorar asylprocessen sin legitimitet och undergrävs på sikt.

Utlänningslagens grunder för att bevilja uppehållstillstånd för asylsökande sträcker sig längre än vad våra internationella åtaganden kräver, men det är ändå inte någon enkel gränsdragning som myndigheter och domstolar har att göra när det gäller länder som till exempel Afghanistan.

Jag har ingen anledning att tvivla på att svenska myndigheter och domstolar gör ovan nämnda prövningar i överensstämmelse med de grunder som finns i den svenska utlänningslagen.

Jag vill återigen nämna att det för närvarande pågår en utvärdering av instans- och processordningen i utlännings- och medborgarskapsärenden som ska vara klar i februari 2009. Utvärderingsutredningen kommer bland annat att belysa om reformen bidragit till att förbättra tillgången till den landinformation som ligger till grund för besluten i asylärenden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.