Till innehåll på sidan

Olika förutsättningar för friskolor och kommunala skolor

Skriftlig fråga 2007/08:718 av Hjälmered, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-06
Anmäld
2008-02-12
Besvarad
2008-02-13
Svar anmält
2008-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga

2007/08:718 Olika förutsättningar för friskolor och kommunala skolor

av Lars Hjälmered (m)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Förutsättningarna för att bedriva undervisning är ibland inte desamma för kommunala skolor och friskolor. Ett för mig nyligen presenterat exempel påvisar detta. En friskola i Göteborg har av Skolverket fått avslag på sin begäran att bedriva en lokal kurs. Tingen hade varit helt i sin ordning om det inte var så att exakt samma kurs bedrivs inom kommunala skolor i samma stad med kommunens godkännande.

Problemet är att en friskola måste få sin lokala kurs godkänd av Skolverket medan en kommunal skolas kurs godkänns av kommunen. Skolorna spelar alltså inte efter samma regler vilket kan skapa situationer som den ovan nämnda. Detta kan i förlängningen skapa en sned konkurrenssituation och ge olika förutsättningar för friskolor och kommunala skolor gällande vilka kurser som kan erbjudas eleverna.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att friskolor och kommunala skolor har samma förutsättningar att skapa och bedriva lokala kurser?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:718 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 13 februari

Svar på fråga

2007/08:718 Olika förutsättningar för friskolor och kommunala skolor

Utbildningsminister Jan Björklund

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att fristående skolor och kommunala skolor har samma förutsättningar att bedriva lokala kurser.

I Regeringskansliet pågår ett arbete med att ta fram ett förslag till en ny skollag, där samtliga bestämmelser i den gamla skollagen ses över. En utgångspunkt för arbetet är att i största möjliga utsträckning åstadkomma likvärdiga villkor mellan huvudmän.

Gymnasieutredningen (U 2007:01) har bland annat i uppdrag att undersöka om det finns behov av lokala kurser i gymnasieskolan och gymnasial vuxenutbildning och hur sådana kurser i så fall bör kvalitetssäkras. Gymnasieutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 mars 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.