Operation barnfrid

Skriftlig fråga 2007/08:705 av Olofsson, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-02-12
Besvarad
2008-02-19
Svar anmält
2008-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 februari

Fråga

2007/08:705 Operation barnfrid

av Eva Olofsson (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Nyligen har en studie presenterats som visat att mildare form av barnaga har ökat i Sverige sedan 2000. Karlstads universitet och Stiftelsen Allmänna Barnhuset har upprepat en studie som de gjorde för sex år sedan där de frågat barn och föräldrar om deras erfarenheter och attityder till kroppslig bestraffning. Detta är mycket oroande.

I ett pressmeddelande kräver BO en satsning på Operation barnfrid, något som Vänsterpartiet stöder. Vi är mycket oroade över situationen och de förslag som hittills presenterats av regeringen för att skydda barn. I stället bör det förebyggande arbetet bli tydligare, bredare och kraftfullare. Kända riskfaktorer i barns hemmiljöer måste uppmärksammas i tid av dem som finns i barnens närhet och av samhället i stort, detta motverkas av vårdnadsbidraget. Operation barnfrid bör riktas till alla föräldrar. I den bör även ingå vilka metoder som föräldrar kan använda i vardagen när konflikter uppstår, metoder som till skillnad från så kallade nanny-akuter ska vara vetenskapligt beprövade.

Jag vill fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska riskerna för barn att utsättas för aga eller liknande bestraffning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:705 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 19 februari

Svar på fråga

2007/08:705 Operation barnfrid

Socialminister Göran Hägglund

Eva Olofsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska riskerna för barn att utsättas för aga eller liknande bestraffning.

Det svenska agaförbudet har funnits i snart 30 år. Lagstiftningen har visat sig vara effektiv. Både den kroppsliga bestraffningen av barn och de positiva attityderna till kroppslig bestraffning har minskat reellt.

Den negativa synen på våld mot barn verkar dock vara på väg att mjukas upp och vuxnas våld mot barn tycks öka något i det svenska samhället. Vi ser bland annat en tydlig ökning av antalet fall av barnmisshandel som polisanmäls de senaste åren. Barn i förskoleålder är mest utsatta för kroppslig bestraffning. Barn med funktionshinder och barn med kroniska sjukdomar löper större risk än andra barn att bli utsatta för olika former av kroppslig bestraffning.

Dessa tendenser bekymrar givetvis både mig som statsråd ansvarig för barnpolitiken och regeringen. Barn har rätt till skydd mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld. Staten ska garantera denna rättighet för varje flicka och pojke. Regeringen avser inom kort att presentera en barnskrivelse med åtgärder för att motverka våld mot barn. Jag vill dock inte föregripa redovisningen av de planerade åtgärderna.

I övrigt blev jag överraskad av Eva Olofssons bedömning att vårdnadsbidraget motverkar det förebyggande arbetet mot kroppslig bestraffning av barn. Jag vill understryka att syftet med vårdnadsbidraget är att ge föräldrar och barn mer tid tillsammans för ännu bättre relationer mellan dem. Det är väl dessa relationer som bäst förebygger att barn utsätts för kroppslig bestraffning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.