Avrättning av minderåriga i Iran

Skriftlig fråga 2007/08:664 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-25
Anmäld
2008-01-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-01-31
Besvarad
2008-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga

2007/08:664 Avrättning av minderåriga i Iran

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 2 januari avrättades tvåbarnsmamman Raheleh Zaman i Evinfängelset i Teheran. Samma dag avrättades ytterligare nio personer runt om i Iran. Att det iranska rättsväsendet inte uppfyller grundläggande krav på rättssäkerhet är väl känt. Människor döms efter summariska rättegångar, fackligt aktiva trakasseras och studenter torteras. Men det kanske mest vedervärdiga i den iranska regimens uppträdande är nog ändå att den avrättar minderåriga – trots att man undertecknat FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och FN:s konvention om barnets rättigheter. Sedan 1990 har 24 minderåriga avrättats i Iran. Den yngsta, flickan Nasrin Sakvar, var endast elva år gammal. I dag känner Amnesty till så många som 71 minderåriga i Iran som fått dödsdomar. Bristen på information kan dock betyda att dessa bara är en del av ett än större antal. Antalet avrättningar i Iran är bland det högsta i världen. De senaste åren har dessutom antalet ökat, vilket är tvärtemot den internationella trenden som i stället går mot ett avskaffande av dödsstraffet. För att dödsdömda fångar ska räddas krävs starka lokala protester, men inte minst internationella påtryckningar. Detta betonas av såväl MR-försvarare i Iran som av Amnesty och andra internationella MR-organisationer. Det är alltså av största vikt att svenska regeringen framför kraftfulla protester mot den iranska regimens omfattande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, likaså att man gör intensiva ansträngningar för att förmå andra länder att följa Sveriges exempel.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att ta för Sveriges del för att inom EU och andra internationella organ som Sverige är medlem i förmå den iranska regimen att upphöra med dess avrättningar av minderåriga?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:664 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 31 januari

Svar på frågorna

2007/08:622 Avrättningar av barn i Iran

2007/08:664 Avrättning av minderåriga i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stoppa dödsstraffen för barnbrottslingar i Iran. Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för Sveriges del för att inom Europeiska unionen och andra internationella organ som Sverige är medlem av, förmå den iranska regimen att upphöra med sina avrättningar av minderåriga. Jag besvarar båda frågorna i ett svar.

Regeringen delar Birgitta Ohlssons och Hans Lindes oro över situationen i Iran som präglas av allvarliga och fördjupade kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Situationen har avsevärt försämrats under det gångna året. Antalet avrättningar har ökat under 2007, minderåriga döms till döden och fall av stening har åter rapporterats. Därtill utsätts oliktänkande, regimkritiker, MR-försvarare, jämställdhetsaktivister och andra som uppfattas utmana regimen för ett allt starkare förtryck.

I samtal med företrädare för Iran har vi vid upprepade tillfällen uttryckt vår starka oro över den beklagliga utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter och betonat det ansvar som Irans regering har för att garantera att de respekteras. Inte minst vad gäller dödsdomar mot och avrättningar av personer för brott de begått när de var minderåriga samt avrättningar av minderåriga har regeringen i starka ordalag offentligt kritiserat de iranska övergreppen och understrukit Irans skyldigheter enligt de internationella konventioner som landet anslutit sig till. Inom Förenta nationernas arbete har Sverige verkat för att Europeiska unionen ska stödja den resolution om situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran som Kanada lagt fram i generalförsamlingen de senaste åren. Sverige har också agerat för att Europeiska unionen genom demarcher och offentliga uttalanden fortsätter att sätta press på Iran. Så sent som den 25 januari fördömde det slovenska ordförandeskapet dödsdomarna mot minderåriga i Iran och framhävde Irans åligganden enligt gällande internationell rätt.

Regeringen och Europeiska unionen kommer fortsatt att följa situationen i Iran och verka för att den iranska regimen ska respektera de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.