Resurser till Arbetsmiljöverket

Skriftlig fråga 2007/08:656 av Larsson, Lars Mejern (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-25
Anmäld
2008-01-25
Besvarad
2008-01-30
Svar anmält
2008-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga

2007/08:656 Resurser till Arbetsmiljöverket

av Lars Mejern Larsson (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Det är bara Arbetsmiljöverket som har laglig rätt att inspektera och stoppa byggarbetsplatser med livsfarliga arbetsförhållanden. Tyvärr så har neddragningen av dess resurser inneburit att man inte hinner med alla inspektioner som behöver göras. Byggnadsarbetarförbundet har påtalat att det sker en ökning av arbetsmiljöproblem på byggarbetsplatser. Bland annat har det uppmärksammats när oseriösa arbetsgivare anlitat utländsk arbetskraft, så kallad jobbtrafficking. Jag tycker att det är viktigt att vi i Sverige har rätt att hävda att det inte får ske försämringar utifrån svenska kollektivavtal och svenska regler när arbete sker i Sverige. Ett utnyttjande av utländsk arbetskraft måste få ett stopp.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att öka Arbetsmiljöverkets möjligheter att genomföra fler inspektioner för att skydda bland annat utnyttjande av utländsk arbetskraft?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:656 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 30 januari

Svar på fråga

2007/08:656 Resurser till Arbetsmiljöverket

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att öka Arbetsmiljöverkets möjligheter att genomföra fler inspektioner för att skydda bland annat utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Jag har i tidigare interpellations- och frågesvar redogjort för motiven bakom regeringens besparingar på en lång rad områden i statsbudgeten och avser inte att upprepa dessa svar igen. Jag kan dock åter konstatera att när de aviserade besparingarna på Arbetsmiljöverket har genomförts fullt ut, kommer verkets anslagsnivå att ligga på i stort sett samma reala nivå som den gjorde i slutet av 1990-talet.

Arbetsmiljöverkets uppdrag, att utöva tillsyn över arbetsmiljöförhållanden och lagstiftningens efterlevnad, är oerhört betydelsefullt. Tillsynen ska vara inriktad mot arbetsställen med störst risk för ohälsa och olycksfall. Detta är en viktig prioritering för att kunna upprätthålla en effektiv tillsynsverksamhet. Utifrån denna prioritering är det Arbetsmiljöverkets sak att bestämma om den närmare uppläggningen och inriktningen av tillsynen.

Det torde stå klart att vi aldrig kommer att kunna nå alla arbetsplatser med statliga tillsynsinsatser, och det vore inte heller ett effektivt användande av resurserna.

Det är därför av vikt att den statliga tillsynen av lagstiftningen kompletteras med en bred och aktiv partssamverkan i dessa frågor. Min uppfattning är att det finns en bra partssamverkan. Fackliga organisationer och skyddsombud har viktiga uppgifter i fråga om hur arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna ska organiseras och bedrivas. Skyddsombuden har också möjlighet att ingripa vid missförhållanden och uppmärksamma tillsynsmyndigheten på dessa förhållanden och eventuella lagbrott. Om ett arbete innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa, kan skyddsombudet under vissa förutsättningar bestämma att arbetet ska avbrytas i avvaktan på ställningstagande av Arbetsmiljöverket.

Jag vill erinra om att det statliga stödet till regional skyddsombudsverksamhet är oförändrat och ligger på en högre nivå i dag än för några år sedan.

Arbetsmiljöfrågorna är högt prioriterade av mig och regeringen. Som nämnts i tidigare interpellations- och frågesvar pågår ett arbete med att ta fram ett underlag för att diskutera och utforma den framtida arbetsmiljöpolitiken. En av utgångspunkterna för detta arbete är att arbetsmiljön har stor betydelse för att bryta utanförskapet för dem som står utanför arbetsmarknaden och för att fler ska komma i arbete.

Låt mig till sist framhålla att arbetsmiljölagstiftningen gäller fullt ut för arbete som bedrivs i Sverige, oavsett från vilket land arbetsgivaren eller arbetstagaren kommer. Att bedriva verksamhet med sämre skyddsnivåer än vad lagstiftningen föreskriver är naturligtvis oacceptabelt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.