Felaktig betygsstatistik

Skriftlig fråga 2007/08:437 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-07
Anmäld
2007-12-07
Besvarad
2007-12-12
Svar anmält
2007-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2007/08:437 Felaktig betygsstatistik

av Mikael Damberg (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Skolverkets betygstatistik för grundskolan 2007 som publicerades den 19 november drogs in den 23 november eftersom statistiken innehöll en rad felaktigheter. Enligt uppgift från Skolverket var statistiken felaktig i totalt 18 kommuner. De berörda kommunerna är Avesta, Ekerö, Gnesta, Haninge, Kungsbacka, Kungälv, Landskrona, Lidingö, Nordmaling, Nykvarn, Sigtuna, Sollentuna, Tranås, Vingåker, Växjö och Älmhult samt fristående skolor i Göteborg och Norrköping. Skolverket inväntar korrigerad betygsstatistik från de berörda kommunerna och avser att publicera den korrekta betygsstatistiken så snart det är möjligt. Felen i betygsstatistiken försenar även publiceringen av statistiken över ämnesprovsresultaten i årskurs 9 för våren 2007.

Det är naturligtvis oacceptabelt att Skolverket går ut med felaktig officiell statistik eftersom detta så starkt påverkar bilden av resultaten i skolorna. Enskilda kommuner har tvingats försvara sjunkande betyg i sina skolor trots att betygen tvärtom har förbättrats. Utbildningsberedningens ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menar att ”Skolverkets slarv med statistiken ger en skev bild av skolan”.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Skolverkets officiella skolstatistik kvalitetssäkras i syfte att förhindra att liknande situationer uppstår i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:437 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 12 december

Svar på fråga

2007/08:437 Felaktig betygsstatistik

Utbildningsminister Jan Björklund

Mikael Damberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Skolverkets officiella skolstatistik kvalitetssäkras i syfte att förhindra att felaktig statistik publiceras.

Det är självklart så att den statistik Statens skolverk publicerar ska vara korrekt. Man ska kunna lita på att uppgifterna avspeglar skolornas faktiska resultat. Det förutsätter att skolorna lämnar korrekta uppgifter som sedan läggs samman och redovisas på ett rättvisande sätt i olika tabeller och databaser. För att säkerställa resultatet måste det finnas olika kontrollstationer som uppmärksammar avvikelser och åtgärdar eventuella felaktigheter.

Jag har erfarit att orsaken till att Skolverket publicerat felaktiga betygsuppgifter för ett 60-tal skolor spridda i 18 kommuner är att skolorna använt en felaktig version av det skoladministrativa system de använder för leveranser av betygsuppgifter till Statistiska centralbyrån (SCB). Då de inte uppdaterat sina system med den version som deras IT-leverantör uppmanat dem att använda har de berörda skolorna skickat in resultat på nationella prov i stället för slutbetyg i berörda ämnen.

Enligt uppgift från Skolverket uppmärksammades tidigt att det ibland förekom stora avvikelser i betygsresultat för vissa skolor och kommuner jämfört med tidigare år. De kontroller som genomfördes visade dock inte på några systematiska avvikelser då det var ett begränsat antal skolor som berördes, spridda över landet. Inte heller vid direkta kontakter med kommuner med stora betygsavvikelser uppmärksammades några fel.

Av allt att döma är således orsaken till den felaktiga publiceringen att vissa skolor och kommuner skickat in fel uppgifter. Skolverket å sin sida måste försäkra sig om att ha bra kvalitetskontroller för att undanröja risken för att man publicerar felaktig statistik. Verket har ansvar för att löpande se över uppföljningssystemet med avseende på innehållets aktualitet, tillgänglighet och kvalitet. Det finns dock ett behov att modernisera systemet. Skolverket har därför i regleringsbrevet för 2007 fått regeringens uppdrag att tillsammans med SCB arbeta fram förslag till hur en förenklad, kvalitetssäkrad och moderniserad insamling kan genomföras inom utbildningssektorn. Jag är övertygad om att Skolverket kommer att vinnlägga sig om att minska risken för att liknande situationer upprepas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.