Polispengar

Skriftlig fråga 2007/08:389 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-30
Anmäld
2007-11-30
Besvarad
2007-12-05
Svar anmält
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2007/08:389 Polispengar

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I regeringsförklaringen sade statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen gör den största satsningen någonsin på rättsväsendet. I stället visar det sig att den borgerliga regeringen drar ned polisens resurser med 200 miljoner för 2008 jämfört med vad som lovats så sent som förra året i budgeten. Nu framkommer det i Dagens Nyheter att polisen i Stockholms län tvingas skära ned med 50 miljoner kronor. Det kommer att drabba polisens förmåga att möta vardagsbrott men även leda till längre utredningstider enligt artikeln. Därför vill jag fråga justitieminister Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att nedskärningarna inte ska drabba polisens verksamhet i Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:389 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 5 december

Svar på fråga

2007/08:389 Polispengar

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att nedskärningarna inte ska drabba polisens verksamhet i Stockholm.

Rättsväsendet har fått ett tillskott på drygt 1,5 miljarder kronor för 2007. Det är den största enskilda satsningen på rättsväsendet någonsin och den innebär även ett betydande resurstillskott för polisen. Resurstillskottet möjliggör ett stort antal fler poliser med målet att det 2010 ska finns 20 000 poliser.

När det gäller fördelningen av såväl personella som ekonomiska resurstillskott har regeringen delegerat det ansvaret till Rikspolisstyrelsen och ytterst till polismyndigheterna. Rikspolisstyrelsen fördelar pengarna mellan polismyndigheterna medan respektive polismyndighet beslutar i frågor rörande verksamheten lokalt. Den ordningen tycker jag är rimlig om vi ser till den styrningsmodell vi har i Sverige med myndigheter som agerar självständigt inom de ramar som regering och riksdag satt upp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.