Brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet

Skriftlig fråga 2007/08:385 av Kerimo, Yilmaz (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-30
Anmäld
2007-11-30
Besvarad
2007-12-05
Svar anmält
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2007/08:385 Brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet

av Yilmaz Kerimo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den syrisk-ortodoxe munken Daniel Savci kidnappades den 28 november av okända människor. Enligt uppgift var munken Daniel på väg tillbaka till Mor Yakob-klostret i byn Salih, Turabdin. Han stoppades av tungt beväpnade män och fördes bort till en okänd plats. Efter kidnappningen ringde kidnapparna från munkens mobil till klostret Mor Gabriels föreståndare, biskop Mor Timotheos Samuel Aktas, och krävde en lösensumma på 300 000 Euro.

Det är inte första gången religiösa ledare blir dödade eller kidnappade i Turkiet. En del grupper i Turkiet gillar inte assyrier/syrianernas återvandring och krav på att återfå ockuperad egendom. Kidnappningar som den här är ett sätt att återigen skapa skräck med avsikten att se till att de som finns kvar där också flyr från sin egendom. Turkiet bör göra sitt yttersta för att se till att säkerställa skyddet av assyrier/syrianer och gripa och ställa de ansvariga inför rätta snarast.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka initiativ tänker ministern ta för att markera Sveriges inställning att den turkiska regeringen måste få stopp på brott mot mänskliga rättigheter som kidnappningen av den syrisk-ortodoxe munken Daniel Savci.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:385 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 december

Svar på frågorna

2007/08:385 Brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet

2007/08:388 Turkiets förmåga att skydda sina etniska och religiösa minoriteter

Utrikesminister Carl Bildt

Yilmaz Kerimo har frågat mig vilka initiativ jag tänker vidta för att markera Sveriges inställning mot att den turkiska regeringen måste få stopp på brott mot mänskliga rättigheter som kidnappningen av den syrisk-ortodoxa munken Daniel Savci. Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta inom EU för att förmå Turkiet att i praktiken ge alla sina medborgare, oavsett etnisk tillhörighet och religiös trosuppfattning, det medborgerliga skydd som anstår en modern, demokratisk och sekulär stat. Jag besvarar båda frågorna i ett svar.

Kidnappningen av den syrisk-ortodoxa munken Daniel Savci den 28 november var oacceptabel och väckte djup oro. Jag välkomnar därför att reaktionerna i Turkiet, såväl politiska som mediala, mot dådet var omedelbara och starkt fördömande. Företrädare för Turkiets regering och andra myndigheter lovade även att göra allt för att snabbt lösa fallet. Det var med stor lättnad jag kort därefter tog emot nyheten att fader Savci släppts fri.

Från Sveriges och EU:s sida kommer vi fortsätta att mycket tydligt kräva att Turkiet stärker respekten och skyddet av de mänskliga rättigheterna, inklusive den enskildes rätt till liv och personlig säkerhet, liksom för personer som tillhör en etnisk eller religiös minoritet. Allt detta är mycket högt prioriterat i landets förhandlingar om EU-medlemskap. När Turkiet tydligt visat att man fullföljt sin reformprocess och uppfyller alla de kriterier ett EU-medlemskap är förenat med ska landet också vara välkommet som fullvärdig medlem. Jag kommer att fortsätta att driva denna politik starkt såväl inom EU som gentemot Turkiet, bland annat inom ramen för den nu pågående behandlingen av EU-kommissionens årliga översynsrapporter, samt de slutsatser ministerrådet ska anta i december med anledning därav.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.