Till innehåll på sidan

Ansvaret för tillsyn vid åtgärdsprogram för miljökvalitetsnormer

Skriftlig fråga 2007/08:382 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-30
Anmäld
2007-11-30
Besvarad
2007-12-05
Svar anmält
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2007/08:382 Ansvaret för tillsyn vid åtgärdsprogram för miljökvalitetsnormer

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I flera tätorter i Sverige är luftkvaliteten så dålig att den inte klarar de gränsvärden som regeringen satt för att uppfylla bindande EU-direktiv. Trafiken är oftast den största orsaken och trots att åtgärdsprogram tagits fram för ett antal av orterna genomförs få åtgärder. Ett av problemen är en otydlig ansvarsfördelning mellan kommun, länsstyrelse och regering.

I Stockholms stad vägrar till exempel trafiknämnden att genomföra ett antal av de åtgärder som man ansvarar för enligt det åtgärdsprogram som fastställdes av regeringen 2004. Lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden anser för sin del det vara oklart om man har rätt att rikta förelägganden kring åtgärder för ökad luftkvalitet när det finns ett åtgärdsprogram; tillsynsansvaret anses oklart.

Olika myndigheter skyller på varandra i fråga om vem som bör agera. Under tiden drabbas invånarna av de allvarliga hälsoproblem som följer av hög partikel- och kväveoxidhalt i luften. Naturskyddsföreningen har i tv hotat att anmäla Sverige till EU för att vi inte följer regelverket, och i Tyskland har medborgare fått rätt att minska trafiken efter att ha hävdat EU-normerna i domstol. Det är regeringen som ansvarar för att Sverige uppfyller EU-åtaganden, samtidigt är det moraliska ansvaret för människors hälsa stort. Det är av flera skäl angeläget för regeringen att skyndsamt tydliggöra ansvaret.

Mot den bakgrunden vill jag fråga:

Vad avser miljöministern att göra för att förtydliga var ansvaret ligger för att åtgärder vidtas för att uppfylla miljökvalitetsnormerna för luft?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:382 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 5 december

Svar på fråga

2007/08:382 Ansvaret för tillsyn vid åtgärdsprogram för miljökvalitetsnormer

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig vad jag avser att göra för att förtydliga var ansvaret ligger för att åtgärder vidtas för att uppfylla miljökvalitetsnormerna för luft.

Ansvaret för att övervaka luftkvaliteten i tätorter regleras i förordningen (2001:527) om miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Övervakningen är en uppgift för kommunerna. Kommunerna ska underrätta Naturvårdsverket och länsstyrelsen när en föroreningsnivå som anges i miljökvalitetsnormerna kan antas komma att överskridas. Om Naturvårdsverket finner att ett åtgärdsprogram behövs ska verket i en rapport till regeringen föreslå att ett förslag till åtgärdsprogram upprättas och ange vem som bör upprätta förslaget

I åtgärdsprogrammen anges vilka åtgärder som behöver vidtas samt vem som ska genomföra dessa. Den viktiga punkten i Tina Ehns fråga tycks vara vad jag avser att göra för att dessa åtgärder även blir genomförda i praktiken mot bakgrunden av att vissa åtgärder inte genomförs. Ansvaret för genomförande regleras i 5 kap. 8 § miljöbalken där det anges att myndigheter och kommuner ska vidta de åtgärder som behövs enligt ett åtgärdsprogram. Dock saknas närmare reglering av hur genomförandet ska samordnas och kontrolleras. Denna fråga behandlas emellertid i Miljöbalkkommitténs betänkande Miljöbalken; miljökvalitetsnormer, miljöorganisationerna i miljöprocessen och avgifter (SOU 2005:59) samt betänkandet Åtgärdsprogram för miljökvalitetsnormer (SOU 2005:113), vilka för närvarande bereds i Regeringskansliet.

Kommunerna har ansvaret för ett flertal av de åtgärder som krävs för att förbättra luftkvaliteten. Genom att ställa vissa krav vid upphandling, väghållning och genom utformningen av lokala trafikföreskrifter kan de bidra till att utsläppen minskar lokalt. På sikt påverkar även planering utsläppen av luftföroreningar. Därtill finns det flera andra aktörer som kan bidra till att luftkvaliteten i tätorterna förbättras.

Därutöver finns det åtgärder som normalt har effekt först på längre sikt. Regeringen arbetar inom EU för att avgaskraven för bilar och arbetsmaskiner ska skärpas. Inom kort avser kommissionen att presentera ett förslag till en revidering av det så kallade IPPC-direktivet som är viktigt för att sänka utsläppen från större industrianläggningar.

Dessutom använder regeringen förslagen i åtgärdsprogrammen som underlag vid beredningen av propositioner inom relevanta områden. Till exempel ingår förslagen i programmen i det underlag som analyseras inför den kommande infrastrukturpropositionen. Regeringens satsning på miljöbilar som drivs med alternativa bränslen har även den förbättrat förutsättningarna att sänka föroreningshalterna i våra tätorter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.