Nya principer för styrning av förvaltningen

Skriftlig fråga 2007/08:332 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-23
Anmäld
2007-11-23
Besvarad
2007-11-28
Svar anmält
2007-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga

2007/08:332 Nya principer för styrning av förvaltningen

av Monica Green (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Nya principer för styrningen av den statliga förvaltningen och för utredningsväsendet har smugits fram utan debatt i riksdagen. Enrådighetsmyndighet ska göras till normalformen för hur en statlig myndighet leds. Regeringen ger direktiv direkt till en myndighetschef. Styrelserna plockas bort. Det blir en hårdare styrning uppifrån.

Säkert finns det en och annan verkschef som välkomnar att styrelserna försvinner. Styrelsesammanträdena har tagit tid och ledamöterna har ställt frågor och framfört krav. Det är besvärligt med demokrati, och enväldiga ledare har alltid ogillat att behöva diskutera och förankra sina beslut.

Styrelserna har varit viktiga led i det svenska sättet att förankra principer och beslut brett i det svenska samhället. För myndigheten har det inneburit att synpunkter och betraktelsesätt kommit utifrån, in i den avgränsade myndighetssfären.

Parallellt med att inflytandet utifrån i de statliga styrelserna nu försvinner tycks det traditionella svenska utredningsväsendet förändras i grunden. Det har i vårt land varit praxis att när det sker stora viktiga omprövningar i samhällsverksamheten, då tillsätts parlamentariska eller i övrigt breda offentliga utredningar. Nu förefaller även denna modell att överges. I stället för breda utredningar med parlamentariskt inslag tillsätts nu ofta en enskild utredare eller en grupp experter för att bereda också stora frågor.

Avser statsrådet att initiera en bredare debatt i riksdagen och samhället i övrigt kring sin nya förvaltnings- och utredningsmodell?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:332 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:332 Nya principer för styrning av förvaltningen

Statsrådet Mats Odell

Monica Green har frågat mig om jag avser att initiera en bredare debatt i riksdagen och i samhället i övrigt kring vad hon uppfattar som en ny förvaltnings- och utredningsmodell och som hon menar skulle ha smugits fram utan debatt i riksdagen.

Sedan den nya regeringen tillträdde har ett intensivt förvaltningpolitiskt arbete bedrivits. Under våren 2007 beslutade regeringen bland annat en ny myndighetsförordning och en förordning om intern styrning och kontroll. Förordningarna träder i kraft den 1 januari 2008. En av de viktigaste uppgifterna i arbetet med de nya förordningarna har varit att tydliggöra ansvarsförhållandena och vem inom myndigheten som bär det yttersta ansvaret inför regeringen. I myndighetsförordningen regleras att en förvaltningsmyndighet under regeringen kan ledas av en myndighetschef, en styrelse eller en nämnd. Myndigheter som leds av en myndighetschef kan ha ett insynsråd.

Det pågår för närvarande en analys av vilka myndigheter som ska ha vilken ledningsform från och med den 1 januari 2008 och en preliminär uppskattning är att mellan 30 och 40 myndigheter kommer att ledas av en styrelse. Att styrelserna skulle försvinna är således ett felaktigt påstående, tvärtom får vi i framtiden fler styrelser med fullt ansvar än vad vi har i dag.

Jag delar inte uppfattningen att det Monica Green kallar nya principer för styrningen av den statliga förvaltningen skulle ha smugits fram. Frågan om myndigheternas ledningsform har tidigare behandlats av flera utredningar, bland andra Verksledningskommittén (SOU 1985:40), Kommittén om förvaltningsmyndigheternas ledningsformer (SOU 1993:58) och Förvaltningspolitiska kommissionen (SOU 1997:57). Samtliga utredningar har gjort likartade bedömningar och kommit till samma slutsats, nämligen att ansvarsbilden bör vara tydlig och att ledningsformerna enrådighetsverk eller styrelse med fullt ansvar därför bör väljas. Även utredningen om en Översyn av verksförordningen (SOU 2004:23) tar upp problemen med den otydliga ansvarsfördelningen mellan myndighetschefen och styrelsen när det gäller ledningsformen styrelse med begränsat ansvar.

Mot denna bakgrund informerade regeringen i budgetpropositionen för 2007 riksdagen om att regeringens ambition var att styrelser med begränsat ansvar inte skulle förekomma. Denna uttalade ambition framgick också av den arbetsgruppsrapport som allianspartierna presenterade inför valet.

När det gäller det parlamentariska inslaget i utredningsväsendet hänvisar jag till den interpellationsdebatt jag nyligen hade i frågan med Peter Hultqvist.   

Självfallet välkomnar jag en bred debatt i förvaltningspolitiska frågor både i riksdagen och i samhället i övrigt. Regeringen har i budgetpropositionen för 2008 aviserat att den överväger att till riksdagen överlämna en förvaltningspolitisk skrivelse eller proposition under mandatperioden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.