Åtgärder mot sexualbrott

Skriftlig fråga 2007/08:1512 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-29
Besvarad
2008-08-12
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juli

Fråga

2007/08:1512 Åtgärder mot sexualbrott

av Carina Hägg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Lagstiftningen mot sexualbrott kan förstärkas. Men parallellt med en översyn av dagens lagstiftning och att öka antalet uppklarade brott, måste kraft ägnas åt förebyggande arbete och att bekämpa förekomsten av sexualbrott över huvud taget.

För år 2007 angav Brå en ökning av sexualbrott, våldtäkt och grov våldtäkt för anmälda brott i riket och än högre siffror för enskilda län. Och nya siffror visar på en fortsatt ökning av antalet sexualbrott i riket. Även om vi alltid har att väga in en ökad benägenhet att anmäla brott, kommer därtill mörkertalen.

Brå anger för första halvåret 2008 hela 7 154 sexualbrott, vilket är en ökning med 780 i absoluta tal och en procentuell ökning om 12 procent. Anmälda våldtäkter har ökat med 17 procent. Enligt Brå har redan 70 våldtäktsfall rapporterats enbart i Jönköpings län under första halvåret 2008, vilket är en alarmerande ökning från redan höga siffran 81 från år 2007. Det är därmed tydligt att dagens politik inte innehåller tillräckliga åtgärder, varför regeringen måste ta initiativ till åtgärder mot det ökade antalet sexualbrott.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är vilka åtgärder hon avser att vidta mot bakgrund av att Bråstatistik för första halvåret visar på en ökning av sexualbrott på 12 procent.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1512 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 12 augusti

Svar på frågorna

2007/08:1507 Uppklaring av våldtäktsbrott

2007/08:1512 Åtgärder mot sexualbrott

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig dels vilka åtgärder som har vidtagits för att rättsväsendet ska klara upp våldtäkter dels vilka åtgärder jag avser att vidta mot bakgrund av att statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar på en ökning av antal anmälda sexualbrott med 12 procent för första halvåret 2008. Jag har valt att besvara frågorna i ett sammanhang eftersom de hör nära samman.

Det är inte acceptabelt att människor utsätts för sexualbrott. Regeringen har därför vidtagit ett antal åtgärder för att sådana brott ska förebyggas och klaras upp samt att brottsoffrens situation ska förbättras.

Regeringen har även beslutat en nationell handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Regeringen satsar drygt 800 miljoner kronor under mandatperioden för att genomföra handlingsplanen. Den omfattar bland annat ett uppdrag till Rikspolisstyrelsen att ytterligare intensifiera polisens arbete i detta hänseende. Som ett led i arbetet har Polismyndigheten i Skåne beviljats 5 miljoner för att bygga upp en nationell modell för hur polisen kan anpassa lokaler och teknisk utrustning till våldsutsatta kvinnors situation. Vidare har Nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor vid Uppsala universitet utarbetat ett nationellt program för sjukvårdens omhändertagande av sexualbrottsoffer.

Enligt polisens planeringsförutsättningar är målsättningen att antalet ärenden som redovisas till åklagare avseende grov kvinnofridskränkning och vålds- och sexualbrott mot kvinnor och barn ska öka med 20 procent. Det ska bland annat ske genom att kvaliteten och enhetligheten i brottsutredningarna ska fortsätta att höjas.

Inom Åklagarmyndigheten pågår sedan några år ett arbete för att förbättra brottsbekämpningen vad gäller sexualbrott. Myndighetens utvecklingscentrum i Göteborg bedriver metod- och rättsutveckling inom brottsområdet. För att höja utredningarnas kvalitet och öka lagföringen har Åklagarmyndigheten bland annat genomfört inspektioner, tillsatt specialiståklagare inom relationsvåld inklusive sexualbrott, genomfört utbildningsinsatser och kartlagt domstolarnas bevisvärdering i sexualbrottsmål. Ytterligare utvecklings- och tillsynsåtgärder är planerade.

Dessutom har Brottsoffermyndigheten fått i uppdrag av regeringen att i samråd med Rikspolisstyrelsen, Domstolsverket och Åklagarmyndigheten genomföra ett utbildningsprogram riktat till personal inom polisen, Åklagarmyndigheten och domstolarna. Syftet med programmet är att öka kunskapen om sexualbrottsoffer och förbättra bemötandet av dessa brottsoffer i samband med polisanmälan, förundersökning och rättegång. När det gäller barn som har utsatts för sexualbrott ska programmet särskilt fokusera på att öka kunskapen om barns särskilda utsatthet och behov vid dessa brott.

Regeringen beslutade nyligen att ge en utredare i uppdrag att utvärdera tillämpningen av 2005 års sexualbrottsreform och undersöka hur bestämmelserna har fungerat i praktiken. Utredningen ska särskilt fokusera på våldtäktsbrottet och de särskilda straffbestämmelserna om sexualbrott mot barn.

Det pågår alltså ett omfattande arbete inom rättsväsendet för att bekämpa sexualbrotten. Härutöver bör nämnas att det ökade antalet anmälda våldtäktsbrott inte nödvändigtvis motsvarar en ökning av det faktiska antalet våldtäkter. En del av ökningen bör kunna förklaras genom den utvidgning av våldtäktsbegreppet som 2005 års reform innebar. Ökningen av antalet anmälda våldtäkter tyder även på att polisens arbete för att öka anmälningsbenägenheten har givit resultat och bidragit till ökningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.