Kriminalvårdens utlandsstyrka

Skriftlig fråga 2007/08:1313 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-10
Anmäld
2008-06-10
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juni

Fråga

2007/08:1313 Kriminalvårdens utlandsstyrka

av Carina Hägg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det är viktigt att hela rättskedjan med poliser, åklagare, domare och kriminalvårdare kan sättas in på FN:s uppdrag för att stödja uppbyggnad av rättsväsendet i konflikt- och postkonfliktområden. Med civil utlandsstyrka och internationell FN-utbildning kan Kriminalvården sedan 2005 bidra med professionell kunskap om fängelse, hållande av krigsfångar, utveckla påföljder och införa frivård. Ett fungerade rättsystem i dess delar är en grundläggande förutsättning också för annan samhällsutveckling. I dag finns Kriminalvårdens personal i Kongo och i Liberia som correction advisors, rådgivare/experter, i kriminalvårdsfrågor. Kriminalvårdens utlandsstyrka har fått förhållandevis lite erkännande trots viktiga insatser. Och stödjande funktioner såväl i form av personella resurser och i form av utrustning liksom strategin för att ta till vara erfarenheter från utlandsuppdraget efter hemkomsten är otillräckliga. Det professionella stödet inom Kriminalvården för utsänd personal som tjänstgör under ofta mycket svåra förhållanden måste utvecklas.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att utsända inom ramen för Kriminalvårdens utlandsstyrka får en professionellt varaktig stödjande funktion och utrustning samt att deras erfarenheter tas till vara inom Kriminalvården vid hemkonsten?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1313 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1313 Kriminalvårdens utlandsstyrka

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att utsända inom ramen för Kriminalvårdens utlandsstyrka får en professionellt varaktig stödjande funktion och utrustning samt att deras erfarenheter tas till vara vid hemkomsten inom Kriminalvården.

Kriminalvården har sedan några år ett antal kriminalvårdare sekonderade till olika FN- och EU-missioner. För regeringen är deltagande i fredsfrämjande insatser ett viktigt och angeläget uppdrag. Jag delar Carina Häggs uppfattning att Kriminalvårdens medverkan i fredsfrämjande missioner är en viktig komponent när Sverige deltar i uppbyggnaden av civila strukturer i länder som präglas av pågående eller avslutade konflikter. Kriminalvården har i sitt arbete ett nära och givande samarbete med polisens utlandsstyrka för kunna ge personalen insatsförberedande utbildning. Regeringens uppfattning är att rättsväsendets medverkan i sådana insatser också bör ses som en möjlighet att för nationellt bruk inhämta information och kunskap. Jag förutsätter att myndigheterna arbetar på bästa sätt för att omhänderta sådan kunskap och omsätta denna i den nationella verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.