Romer i Italien

Skriftlig fråga 2007/08:1282 av Holma, Siv (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-29
Anmäld
2008-06-02
Besvarad
2008-06-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-06-11
Besvarad
2008-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga

2007/08:1282 Romer i Italien

av Siv Holma (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Samstämmiga medier berättar i dagarna om pogromer mot romer framför allt i Italien. Romernas historia rymmer tusenåriga förföljelser, de undgår inte diskriminering någonstans och åtnjuter därmed inte fullständiga mänskliga rättigheter i något europeiskt land.

Uppgifterna om förföljelser av romer i Italien har dock en särskild dimension, eftersom rapporterna även handlar om kraftigt diskriminerande och hotfulla uttalanden av företrädare för regeringspartierna och dessutom om lagförslag som riskerar att stå i strid med EU-rätten. Exempelvis har det föreslagits fängelsestraff på upp till fyra år för den som illegalt tar sig in i landet. Förslaget riktar sig mot papperslösa, och med tanke på de uttalanden som gjorts av framträdande personer i Silvio Berlusconis regeringsunderlag och även av regeringschefen själv är det lätt att se att man särskilt inriktar sig på att ”jaga romerna ur landet”.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Avser ministern att inom ramen för EU-samarbetet ta något initiativ med anledning av det ovan anförda?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1282 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 11 juni

Svar på frågorna

2007/08:1282 Romer i Italien

2007/08:1286 Romers situation i EU-landet Italien

Utrikesminister Carl Bildt

Siv Holma och Anne Ludvigsson har frågat mig om jag inom ramen för EU-samarbetet kommer att ta något initiativ med anledning av romernas situation i Italien samt hur jag kommer att agera för att också Italien ska uppfylla Köpenhamnskriterierna. Jag besvarar båda frågorna i ett svar.

Den svenska regeringen fäster stor vikt vid att romers och andra minoriteters rättigheter respekteras, såväl inom som utom EU. Sverige agerar därför aktivt för att främja dessa rättigheter, nationellt bland annat genom den av regeringen tillkallade delegationen för romska frågor, internationellt genom EU – såsom EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) – liksom Europarådet och andra internationella fora. Det ska vara en självklarhet att de länder som ingår i samarbeten av detta slag också lever upp till överenskomna normer, inklusive rättar sig efter de internationella konventioner och avtal som ingåtts på området.

Den svenska regeringen är väl medveten om romernas situation i Italien, liksom den senaste tidens debatt kring den italienska regeringens förslag om åtgärder mot brottslighet och olaglig invandring. Kritik har framförts från bland annat Europaparlamentet, Europarådet och UNHCR vilket ger anledning till oro. Vi noterar samtidigt att en del av de åtgärder som uppmärksammats, bland annat förslag om att kriminalisera olaglig invandring, ännu inte har diskuterats och antagits av parlamentet. Den italienska regeringen har dessutom framhållit att dess planer på migrations- och säkerhetsområdet helt och fullt kommer att respektera mänskliga rättigheter och det europeiska regelverket. Dessutom har man försäkrat att åtgärderna inte tar sikte på något specifikt land eller på någon folkgrupp. Oaktat detta tar vi den senaste tidens uppgifter på allvar och kommer att nära följa den fortsatta utvecklingen. Sverige tar avstånd från all form av diskriminering, oavsett i vilket land den sker.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.