Kairo + 15

Skriftlig fråga 2007/08:1153 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-04-25
Inlämnad
2008-04-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-05-07
Besvarad
2008-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 april

Fråga

2007/08:1153 Kairo + 15

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Vid den internationella befolkningskonferensen, ICPD, som hölls i Kairo 1994 skedde det ett skifte av världens syn på befolkningsfrågor. Det innebar ett skifte från fokus på demografi till fokus på individens rätt till sexuell och reproduktiv hälsa. Hela 179 länder antog Programme of Action, PoA, och 243 rekommendationer fastställdes. Vi har sett framsteg. Men samtidigt har vi kunnat konstatera hur religiösa och kulturella skäl anförts mot kvinnors och flickors rättigheter. Det är av stor vikt att Kairo + 15 uppmärksammas och att förberedelsearbetet förankras i riksdagen.

Vilka initiativ har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tagit inför Kairo + 15?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1153 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 7 maj

Svar på fråga

2007/08:1153 Kairo + 15

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat integrations- och jämställdhetsministern vilka initiativ regeringen tagit inför Kairo + 15.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar Carina Häggs beskrivning av problematiken kring det kulturella och religiösa motståndet mot kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) och därför prioriterar regeringen denna fråga i utvecklingssamarbetet. I den för riksdagen nyligen presenterade PGU-skrivelsen lyfts SRHR fram som ett av 18 fokusområden. Sverige ska agera i EU, FN och andra multilaterala sammanhang för att framsteg görs på detta komplexa politikområde. Vidare arbetar också berörda departement, myndigheter och ambassader tillsammans med viktiga aktörer inom det civila samhället med implementeringen av Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

FN:s befolkningsfond UNFPA ansvarar för uppföljningen av Kairokonferensen vars femtonde årsdag infaller hösten 2009. UNFPA sonderar för närvarande på vilket sätt man bäst kan föra den viktiga Kairodagordningen framåt när man uppmärksammar 15-årsjubileet. Min bestämda uppfattning är att fokus bör ligga på implementering av Kairoagendan i stället för nya framförhandlade dokument eller sammanfattningar av slutsatser, vilket riskerar bakslag snarare än att positionerna flyttas framåt.

Jag träffar UNFPA:s chef Thoraya Obaid när hon besöker Stockholm den 16 maj och kommer då diskutera hur regeringen på bästa sätt kan samverka med UNFPA för ett konstruktivt resultat.

På nationell nivå har regeringen bland annat tagit fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Dessa frågor har tydliga kopplingar till främjandet av SRHR, jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Bland de 56 åtgärderna i handlingsplanen ingår till exempel ett uppdrag till Ungdomsstyrelsen att kartlägga förekomsten av arrangerade äktenskap mot en parts vilja, samt ett uppdrag till länsstyrelserna att fortsätta främja och lämna stöd till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. I handlingsplanen finns också ett uppdrag till Forum för levande historia att göra en så kallad riksrepresentativ undersökning om lärares kännedom om förekomsten av hedersrelaterat våld eller förtryck av barn och ungdomar, särskilt flickor och unga kvinnor, i sina elevgrupper.

Regeringens arbete med att bekämpa människohandel har också kopplingar till SRHR och genomförandet av handlingsprogrammet från Kairokonferensen. Under det svenska EU-ordförandeskapet andra halvåret 2009 planeras i samarbete med International Organization on Migration, IOM, en konferens i Bryssel om arbetet mot människohandel i EU:s externa relationer. Regeringen förebereder också en handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.