Internutredningar

Skriftlig fråga 2007/08:1095 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-15
Anmäld
2008-04-15
Besvarad
2008-04-23
Svar anmält
2008-04-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2007/08:1095 Internutredningar

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

För nästan ett och ett halvt år sedan lämnades utredningen SOU 2007:5 fram. I utredningen presenterades bland annat ett fristående organ för polisens internutredningar. Även Kriminalvårdens internutredningar skulle med fördel kunna ingå i en sådan myndighet. Jag vill fråga justitieministern:

Avser justitieministern att inrätta en särskild myndighet för internutredningar och därmed öka förtroendet för våra rättsvårdande myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1095 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 23 april

Svar på fråga

2007/08:1095 Internutredningar

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag avser att inrätta en särskild myndighet för polisens internutredningar.

Frågan om ett särskilt organ bör inrättas för hantering av brottsanmälningar mot anställda inom polisen och åklagarväsendet har varit föremål för utredning vid ett flertal tillfällen. År 2003 lämnades betänkandet Förstärkt granskning av polis och åklagare (SOU 2003:41). I det betänkandet angavs att internutredningarna sköts på ett bra sätt och i stort inte uppvisar några brister. Enligt kommittén var emellertid den centrala frågan allmänhetens förtroende för detta utredningsförfarande. Mot den bakgrunden ansåg kommittén att det nuvarande systemet borde förbättras i vissa avseenden. Kommittén ansåg dock inte att det borde inrättas något fristående organ för internutredningsverksamheten. Mot bakgrund av kommitténs förslag genomfördes ett antal förändringar av systemet vilka trädde i kraft den 1 december 2005.

Den dåvarande regeringen tillsatte i december 2004 en ny utredning som hade i uppdrag att lämna förslag till hur ett fristående och oberoende utredningsorgan skulle kunna vara utformat och organiserat. Utredningen redovisade sitt uppdrag genom betänkandet Summa summarum (SOU 2007:5). I enlighet med direktiven lämnas ett förslag om hur ett sådant organ skulle kunna se ut. Samtidigt konstaterar utredningen att det inte finns något som tyder på annat än att dagens internutredningar utförs professionellt och utan ovidkommande hänsynstagande. Utredningens slutsats är att det, utöver en förtroendeskapande effekt, inte finns några egentliga vinster med att tillskapa en fristående internutredningsmyndighet. Utredningen förordar därför inte att en fristående myndighet inrättas utan pekar i stället på möjligheten att internutredningsverksamheten samlas i en central organisation inom Rikspolisstyrelsen. Betänkandet har därefter varit ute på remiss och de flesta remissinstanser delar utredningens bedömning.

Flera utredningar har alltså oberoende av varandra kommit fram till att det inte finns behov av en fristående internutredningsmyndighet. Det finns dock skäl att noga överväga om förändringar kan göras för att öka allmänhetens förtroende för verksamheten. Det gäller till exempel möjligheterna att på ett tydligare sätt skilja polisens internutredningsverksamhet från övrig verksamhet. Inom Justitiedepartementet pågår för närvarande arbete med att ta fram ett uppdrag till Rikspolisstyrelsen om att lämna förslag till hur en sådan ordning skulle kunna se ut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.