Kalkning av sjöar och vattendrag

Skriftlig fråga 2006/07:963 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-12
Besvarad
2007-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:963 Kalkning av sjöar och vattendrag

av Carina Hägg (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Miljöpolitiken domineras av den allvarliga påverkan på jordens klimat som de flesta forskare är överens om är ett faktum. Det är ett hot som måste tas på största allvar och som kräver målmedvetna och långsiktiga insatser. Men det får inte innebära att vi tappar bort andra allvarliga miljöproblem. Ett exempel där så tycks vara fallet är kalkning för att motverka försurningen. Kalkningen har varit framgångsrik men den måste fortsätta i stor omfattning i varje fall i vissa delar av landet. En av de kommuner där markförsurningen fortfarande är ett stort problem är Gislaved. Naturvårdsverket har dock beslutat att kraftigt minska kalkningen av sjöar och vattendrag i Sverige. Det är allvarligt om vi tappar bort helhetssynen i miljöarbetet, bland annat därför att många miljöproblem hänger ihop.

Jag vill fråga miljöministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att kalkningen ska kunna fortsätta i en tillfredsställande omfattning.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:963 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 12 april

Svar på frågorna

2006/07:963 Kalkning av sjöar och vattendrag

2006/07:977 Minskade anslag till kalkning

Miljöminister Andreas Carlgren

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att kalkningen ska kunna fortsätta i en tillfredsställande omfattning och Stefan Attefall har frågat vad jag avser att vidta för åtgärder för att garantera att kalkning även fortsättningsvis kan bedrivas i den omfattning miljön och den biologiska mångfalden kräver.

Det långsiktiga målet för miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning är att de försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Detta mål ska nås inom en generation. Dessutom gäller beträffande Levande sjöar och vattendrag att de ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer bevaras. Sjöar och vattendrag ska dessutom ha god ytvattenstatus i fråga om artsammansättning och kemiska och fysiska förhållanden. Ett steg på vägen är att år 2010 ska högst 5 procent av antalet sjöar – större än ett hektar – och högst 15 procent av sträckan rinnande vatten vara drabbade av försurning som orsakats av människan.

Försurningen av sjöar och vattendrag i Sverige beror i första hand på surt nedfall, varav den allra största delen kommer från andra länder. En långsiktig lösning förutsätter därför internationellt samarbete. Detta har länge varit Sveriges huvudinriktning för att rädda våra sjöar och vi har också varit framgångsrika.

Återhämtningen från försurning sker med olika hastighet i olika delar av landet och kommer att kräva olika typer av insatser utifrån regionala och lokala förhållanden.

Innan det sura nedfallet stoppats och marken återställts är kalkning en nödvändig åtgärd för att temporärt motverka de värsta effekterna av försurningen. Sverige har sedan länge intagit en framträdande roll internationellt sett i detta arbete och vi kalkar numera med omkring 200 000 ton kalk för ungefär 200 miljoner kronor. Det är den största kalkningsinsatsen i världen. Omkring 20 000 sjöar bedöms vara försurade och omkring 100 000 kilometer rinnande vatten. Detta utgör omkring 20 procent av landets sjöar och 10 procent av dess sjöyta. I dag kalkas runt 7 000 sjöar för att få effekter i sjöar och vattendrag och dessutom separat 10 000 kilometer rinnande vatten.

Verksamheten ska fortsätta och bedrivas så att delmålet och generationsmålet uppnås i alla delar av landet. Kalkningsverksamheten finansieras till stor del med statliga medel och Naturvårdsverket har i uppdrag att fördela medlen i enlighet med reglerna i förordning (1982:840) om statsbidrag till kalkning av sjöar och vattendrag. Kalkningsverksamheten bedrivs med utgångspunkt i Naturvårdsverkets nationella kalkningsplan som löper för åren 2000 till 2009.

Kalkningsverksamheten kommer att analyseras i den fördjupade utvärderingen inför nästa miljömålsproposition, varvid den nationella kalkningsplanen kommer att ses över och en revidering av delmålen under miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning kan bli aktuell.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.