Medborgarnas rätt till fast telefoni

Skriftlig fråga 2006/07:540 av Johansson, Bengt-Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-24
Anmäld
2007-01-25
Besvarad
2007-01-31
Svar anmält
2007-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga

2006/07:540 Medborgarnas rätt till fast telefoni

av Bengt-Anders Johansson (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Med anledning av stormarna Gudrun och Per som dragit över Sverige så har detta orsakat allvarliga problem i södra Sverige och framförallt i infrastrukturen. Telefonledningarna är på många håll inte åtgärdade av Telia. Post- och telestyrelsen har ålagt att Telias ska återställa den fasta telefonin, men Telia har överklagat detta beslut och vill i stället att de utsatta endast ska använda sig av GSM-telefoni. Ärendet ligger således nu i en domstolsprocess.

Abonnenterna i Värnamo kommun har blivit extra drabbade. De riskerar att bli uppsagda helt och hållet av Telia om de inte accepterar en trådlös teknik, så kallad GSM Fastmobil, vilken inte har samma standard som en fast linje. Detta medför även en rad tekniska problem. I Värnamo kommun är det sämst GSM-täckning i området och på många håll finns ingen täckning alls, vilket innebär att man inte heller kan ringa nödnumret 112 vid akutfall. Det är inte säkert att inbrotts- och brandlarmen kan kopplas upp mot larmcentralerna, det är inte heller säkert att telefonsvararna fungerar. Bredband är helt uteslutet.

Det är inte rimligt att de som bor på landet ska drabbas så oerhört. Vi har åtskilliga gånger hört att Sverige ska vara en levande landsbygd, men i vilken utsträckning och till vilket pris? En levande landsbygd förutsätter en väl fungerande infrastruktur på samma villkor som i storstäderna.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder i syfte att lösa problemet att vissa medborgare inte har tillgång till den teknikstandard som fast linje medför?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:540 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 31 januari

Svar på fråga

2006/07:540 Medborgarnas rätt till fast telefoni

Statsrådet Åsa Torstensson

Bengt-Anders Johansson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder i syfte att lösa problemet att vissa medborgare inte har tillgång till den teknikstandard som fast linje medför.

Jag delar frågeställarens uppfattning att en levande landsbygd förutsätter en väl fungerande infrastruktur. Situationen efter stormarna i januari har medfört en svår situation för människor i flera områden.

Medborgarna har rätt till fast telefoni. Det är inte den tekniska lösningen i sig som är avgörande utan att tjänsten fungerar på ett godtagbart sätt. Det är i första hand Post- och telestyrelsen (PTS) som prövar om Telia Sonera uppfyller de grundläggande kraven på fast telefoni. Från min utgångspunkt ser jag det dock som självklart att en fastmobillösning inte får vara mindre tillförlitlig än en traditionell fast anslutning, exempelvis på grund av dålig täckning.

Fast telefoni är en så kallad samhällsomfattande tjänst som enligt lagen om elektronisk kommunikation ska finnas tillgänglig till överkomligt pris. Enligt lagen får den som bedöms lämplig förpliktas att uppfylla rimliga krav på anslutning till det allmänna telefonnätet till en fast nätanslutningspunkt i stadigvarande bostad eller fast verksamhetsställe. Anslutningen ska enligt lagen vara utformad så att det går att ringa, faxa och ha funktionell tillgång till Internet (lägst 20 kbit/s).

För att säkerställa tillgången till telefoninätet i en fast anslutningspunkt har PTS förpliktat Telia Sonera att till överkomligt pris uppfylla rimliga krav på sådan anslutning åt var och en som begär det. Detta beslut har överklagats av operatören och prövas nu av länsrätten. Rätten har beslutat att PTS beslut inte ska verkställas i avvaktan på att domstolen slutligen avgjort frågan. Därefter blir frågan om tjänsten Fastmobil uppfyller regleringens krav i första hand en fråga för PTS i myndighetens tillsynsarbete.

Vid sidan om reglerna för de samhällsomfattande tjänsterna är operatörer också skyldiga att se till att deras verksamhet uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt på uthållighet och tillgänglighet vid extraordinära händelser i fredstid. PTS har tagit fram allmänna råd om dessa krav vilka ska börja tillämpas under 2007. Myndigheten bedriver löpande tillsyn över att operatörerna uppfyller sina skyldigheter.

PTS arbetar även för att öka robustheten i telenäten. Arbetet innefattar bland annat satsningar på reservel, redundanta (alternativa) förbindelser och förmåga att hantera kriser. Myndigheten leder tillsammans med Svenska kraftnät även ett samverkansprojekt mellan el- och telebranschen.

Sammantaget så sker en rad åtgärder för att säkerställa att telefoni fungerar även på landsbygden då systemen påfrestas av stormar.

Trots detta är jag orolig för den utveckling som sker. Det är som sagt inte tekniken för den fasta anslutningen till telefoninätet som är avgörande utan hur telefonin fungerar. Min utgångspunkt är att tjänsten inte ska fungera sämre på landsbygden än i övriga landet. Dessutom är Telia Soneras accessnät genom sin utbredning av stor betydelse för landsbygdens tillgång till fungerande elektroniska kommunikationer, till exempel bredband, och därmed för möjligheter till utveckling i hela landet. Det är viktigt att nätet klarar även framtidens behov. Det är en viktig fråga även för Telia Sonera.

Jag följer utvecklingen och kommer fortlöpande att överväga vilka åtgärder som kan behövas för att även landsbygden ska ha tillgång till nödvändig infrastruktur med utvecklingsmöjligheter för framtiden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.