Nya rutiner för utlänningskontroll

Skriftlig fråga 2006/07:528 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-23
Anmäld
2007-01-23
Besvarad
2007-01-31
Svar anmält
2007-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2006/07:528 Nya rutiner för utlänningskontroll

av Kalle Larsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Enligt uppgift ska det nu bli rutin för polisen att införa kontroller av pass och ID-handlingar gentemot Schengenregistret. Motivet är att ge polisen utökade möjligheter att söka efter personer som befinner sig inom landet utan tillstånd. Kontrollen ska kunna genomföras vid alla typer av polisingripanden, till skillnad från tidigare då enbart gräns- och utlänningspolisen haft denna befogenhet.

Risken för diskriminering vid denna typ av kontroller är uppenbara. Det är knappast en obefogad oro att de flesta av dem som kommer att kontrolleras, och alltså ska förväntas acceptera ett sådant integritetsinkräktande från statens sida, kommer att vara personer med ett ”osvenskt” utseende. Övriga kommer att slippa.

Enligt min mening bryter denna eventuella rutin för det första mot kravet på att det ska finnas ett behov och en proportionalitet i polisens kontroll av medborgarna. Dessa aspekter förefaller vara outredda. Vidare, och kanske ännu mer allvarligt, kommer en utökad kontroll på så godtyckliga grunder att bidra till en ökad negativ etnisk profilering av polisens verksamhet gentemot medborgarna. Detta är i så fall en klart diskriminerande form av myndighetsutövning.

Jag vill därför fråga justitieminister Beatrice Ask:

Vad kommer ministern att göra för att åtgärda de problem vad avser diskriminering som kan finnas vid genomförandet av de nya rutinerna inom polisen samt för att tillse att dessa rutiner får en tillräckligt tydlig avgränsning?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:528 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 31 januari

Svar på fråga

2006/07:528 Nya rutiner för utlänningskontroll

Justitieminister Beatrice Ask

Kalle Larsson har frågat mig vad jag kommer att göra för att åtgärda de problem vad avser diskriminering som kan finnas vid genomförandet av polisens nya rutiner beträffande inre utlänningskontroll samt för att tillse att dessa rutiner får en tillräckligt tydlig avgränsning.

Till att börja med vill jag klargöra att polisen inte har fått några nya befogenheter gällande inre utlänningskontroll. Kalle Larsson anger att en inre utlänningskontroll ska kunna genomföras vid alla typer av polisingripanden, till skillnad från tidigare då enbart gräns- och utlänningspoliser haft denna befogenhet. Faktum är dock att samtliga svenska poliser redan sedan tidigare har befogenhet att genomföra inre utlänningskontroller, under de förutsättningar som anges nedan.

När Sverige i mars 2001 började tillämpa Schengenregelverket i sin helhet och därmed avskaffade personkontrollen vid gränserna mot övriga Schengenstater, påtog man sig samtidigt en skyldighet att vidta så kallade kompensatoriska åtgärder. Syftet med de kompensatoriska åtgärderna är att förhindra att den fria rörligheten över de inre gränserna leder till ökad brottslighet och olaglig invandring. En förstärkning av den inre utlänningskontrollen utgör ett viktigt exempel på en sådan åtgärd.

Den inre utlänningskontrollen regleras i 9 kap. 9 § utlänningslagen (2005:716). Där anges bl.a. att en utlänning som vistas i Sverige är skyldig att på polismans begäran visa upp sitt pass eller andra handlingar som visar att han eller hon har rätt att uppehålla sig i Sverige. Vidare har Rikspolisstyrelsen utfärdat föreskrifter om Polisens befattning med den inre utlänningskontrollen (FAP 273-1). Av dessa framgår att en person inte får kontrolleras enbart därför att han eller hon på grund hudfärg, språk, namn, beteende eller eljest kan antas vara utlänning. För att vidta en inre utlänningskontroll måste det alltså finnas en grundad anledning att anta att utlänningen inte har rätt att vistas i Sverige eller om det finns särskild anledning till kontroll. En sådan misstanke kan naturligtvis uppstå inte bara i gräns- eller utlänningspolisens arbete, utan i polisens hela verksamhet.

Enligt föreliggande tidsplan kommer Schengenområdet senast i mars 2008 att utvidgas till att omfatta ytterligare nio EU-länder. Personkontrollen vid gränserna mot de nya Schengenstaterna kommer därmed att avskaffas och kraven på kompensatoriska åtgärder att öka. Mot denna bakgrund beslutade Rikspolisstyrelsen i september 2006 att inrätta en projektgrupp med uppgift att bland annat utveckla en nationell strategi för den inre utlänningskontrollen. En sådan strategi skulle kunna innehålla en omfördelning av de resurser som frigörs från kontrollen vid gränsen till den inre utlänningskontrollen.

Jag välkomnar polisens strävan att anpassa sin verksamhet efter nya förutsättningar. Detta gäller även den inre utlänningskontrollen. Verksamheten ska naturligtvis genomföras med respekt för grundläggande fri- och rättigheter. Att människor inte får diskrimineras är självklart. Mot bakgrund av de föreskrifter som finns på området och min kännedom om polisens hittillsvarande genomförande av inre utlänningskontroll, ser jag för närvarande inget behov av ytterligare åtgärder från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.