Stormen Per

Skriftlig fråga 2006/07:515 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-23
Anmäld
2007-01-23
Besvarad
2007-01-31
Svar anmält
2007-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2006/07:515 Stormen Per

av Carina Hägg (s)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Försvarsministern har ansvar för att följa upp påfrestningar på vårt samhälle och föreslå förstärkningar av vår beredskap när så behövs. Det är en viktig del av regeringens arbete. Stormen Per har skadat infrastrukturen med påtagliga konsekvenser för de som drabbats. Personskador men även dödsfall har rapporterats. Människor har evakuerats och skolor tvingats hålla stängt.

Kvällen den 18 januari saknade fortfarande 1 125 abonnenter telefon i Värnamo kommun. Även mobilnätet har haft påtagliga problem. Teleteknik och elström är viktiga för enskilda och företag samt omsorgens trygghetslarm.

LRF kräver ersättning vid avbrott i telefonin och varaktigare elavbrott. Skogsägare har ännu en gång förlorat skog. I Småland undrar nu allmänheten vilka förbättringar som försvarsministern tänker vidta med anledning av stormen Per.

Jag vill därför fråga försvarsminister vilka åtgärder han avser att vidta med anledning av konsekvenserna och erfarenheterna från stormen Per.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:515 besvarad av Försvarsminister Mikael Odenberg

den 31 januari

Svar på fråga

2006/07:515 Stormen Per

Försvarsminister Mikael Odenberg

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta med anledning av konsekvenserna och erfarenheterna från stormen Per.

Frågeställaren konstaterar att stormen Per har inneburit att infrastrukturen i form av el- och teleförbindelserna har skadats. Jag ser det som en självklarhet att alla inblandade aktörer gör vad som står i deras makt för att minska konsekvenserna för de drabbade. Ansvaret för grundberedskapen när det gäller infrastrukturen åvilar respektive sektor, myndigheter och departement. Mitt ansvar som försvarsminister är att samordna beredskapsförberedelserna för svåra påfrestningar på samhället i fred. I det arbetet ingår att minska sårbarheten för samhällsviktig verksamhet såsom el- och teleförbindelserna.

När det gäller elförsörjningen så är tillgången på el- och telekommunikationer grundläggande för samhällets funktion i stort och är därmed en central fråga för krisberedskapen. Samma sak gäller för sektorn för elektronisk kommunikation. Jag kan nämna att ny lagstiftning om leveranssäkerhet i elnätet antogs så sent som hösten 2005 och att det pågår omfattande åtgärder inom elbranschen med att förstärka elnätet genom att bland annat gräva ned elledningarna i marken. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att elkunder från och med den 1 januari 2006 har rätt till avbrottsersättning vid elavbrott överstigande tolv timmar samt det så kallade funktionskravet träder i kraft den 1 januari 2011. Funktionskravet innebär att ett avbrott i elöverföringen i princip inte får överstiga 24 timmar.

Inom området för elektronisk kommunikation bedrivs ett ständigt arbete med att minska sårbarheten. En utgångspunkt bör vara att telefonin inte ska fungera sämre på landsbygden än i övriga landet. Det kan vidare nämnas att Post- och telestyrelsen med erfarenheterna efter Gudrun har inlett ett arbeta med el- telesamverkansgrupper både på regional och central nivå. Syftet med dessa grupper är att el- och telebranscherna ska kunna samverka för att på så sätt snabbare kunna återställa de skador som blir i samband med oväder. Detta arbete har också renderat ett stort internationellt intresse.

Krisberedskapsmyndigheten ska vidare inkomma till regeringen den 1 mars 2007 med sitt planeringsunderlag för samhällets krisberedskap 2008. Regeringen kommer sedan att ta ställning till detta. Huvudansvaret ligger dock på respektive sektor att vidta åtgärder som reducerar sårbarheten i systemen. 

Avslutningsvis vill jag nämna att när det gäller ersättning till kommuner i samband med stora katastrofer har jag satt i gång ett arbete i Regeringskansliet med att göra en översyn av katastrofersättning till kommunerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.