Ersättningsetableringarnas framtid

Skriftlig fråga 2006/07:325 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-08
Anmäld
2006-12-08
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga

2006/07:325 Ersättningsetableringarnas framtid

av Cecilia Widegren (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Landets privatpraktiserande läkare har en medelålder som är omkring 60 år. Svenska privatläkarföreningen säger att dagens knappt 2 000 privatläkare kommer att halveras om sex@sju år i fall förutsättningarna för etablering och ersättningsetablering inte reformeras. Liknande utvecklingen gäller för till exempel sjukgymnaster.

Runtom i landet finns exempel på hur patienterna vid etablerade mottagningar får problem när läkaren eller de som sitter med avtalet går i pension. I Landkrona kan en gynekologmottagning tvingas lägga ned om dess avtal inte kan föras vidare till yngre kolleger. I Jämtland har sjukgymnastmottagningar liknande problem.

Tryggheten och den uppbyggda kontakten för patienter som går till små privata mottagningar riskerar att brytas på grund av otydliga signaler och få klargörande om vikten av de små, enskilda alternativen @ något som allianspartierna ofta lyfter fram. De små enheterna är en viktig del av vården. En god sjukvård består av många olika alternativ @ allt från högspecialiserade storsjukhus till små mottagningar för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster. Reglerna behöver förtydligas för att möjliggöra ersättningsetableringar eller höja åldersgränsen för dem som kan och orkar arbeta förbi dagens gräns på 67 år.

Vad avser socialministern att vidta för åtgärder så att ersättningsetableringar blir normen när intresset finns, allt för att patienterna ska kunna fortsätta på samma mottagningar trots personalens pensioneringar?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:325 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 13 december

Svar på frågorna

2006/07:324 Åldersgränser för läkare

2006/07:325 Ersättningsetableringarnas framtid

Socialminister Göran Hägglund

Cecilia Widegren har dels frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra åldersgränsen mer flexibel för läkarna, dels vilka åtgärder jag avser att vidta för att ersättningsetableringar blir normen när intresset finns, allt för att patienterna ska kunna fortsätta på samma mottagningar trots personalens pensioneringar.

Alternativa aktörer inom hälso- och sjukvården bidrar till en utveckling av vårdkvaliteten och effektiviteten. Det är därför viktigt att bland annat värna om de privatpraktiserande läkare som verkar inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården. En minst lika viktig fråga är att värna om patienternas intresse av kontinuitet och att kunna vända sig till den läkare och mottagning som man känner sedan tidigare.

Reglerna om åldersgränser och ersättningsetableringar rör de läkare och sjukgymnaster som får ersättning enligt den nationella taxan. För mig är detta en viktig fråga. Min ambition är att ta bort åldersgränserna och tillåta ersättningsetableringar. Därför har ett arbete påbörjats för att skapa ett nationellt regelverk som medger större flexibilitet för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster.

Det är också värt att i sammanhanget påpeka att landstingen redan i dag dels kan medge undantag från åldersgränsen om 70 år, dels kan medge ersättningsetableringar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.