Skolans och dagis användande av e-post

Skriftlig fråga 2006/07:1642 av Liljevall, Désirée (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-13
Anmäld
2007-09-18
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 september

Fråga

2006/07:1642 Skolans och dagis användande av e-post

av Désirée Liljevall (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Enligt en undersökning är det bara knappt 20 procent av föräldrarna som får information från skola och dagis via e-post. Naturligtvis ska de föräldrar som inte har dator ha tillgång till samma information som övriga föräldrar men både av ekonomiska och miljöskäl bör strävan vara att skola och dagis i ökad utsträckning informerar via e-post eller andra tekniska lösningar. Många föräldrar har i en enkät uttryckt önskemål om att få information via e-post. Det går givetvis att hävda att detta framför allt är en angelägenhet för kommunerna och de enskilda skolorna. Men också på detta område bör staten ha en ambition och viljeinriktning.

Jag vill fråga statsrådet vad han är beredd att göra för att skola och dagis i ökad utsträckning ska använda e-post eller andra tekniska lösningar när de informerar bland andra föräldrar.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1642 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1642 Skolans och dagis användande av e-post

Utbildningsminister Jan Björklund

Désirée Liljevall har frågat mig vad jag är beredd att göra för att skola och förskola i ökad utsträckning ska använda e-post eller andra tekniska lösningar när de informerar bland andra föräldrar.

Informationstekniken skapar många möjligheter till förbättrad information och det är viktigt att skolan och förskolan utnyttjar dessa. Frånvarorapportering med hjälp av sms-meddelanden är ett exempel på när ny teknik gör det möjligt att snabbt informera föräldrar.

Det är väsentligt att skolor och förskolor på lokal nivå tillsammans med föräldrarna diskuterar hur information ska utformas och på vilket sätt den ska spridas. Det är också viktigt att alla föräldrar kan få del av skolans information och att inte sättet den förmedlas på utesluter någon.

Jag anser dock att informationsutbytet mellan skola och föräldrar är exempel på en fråga som bör hanteras lokalt, inte av regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.