Utbildning Nord

Skriftlig fråga 2006/07:1565 av Lundh, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-30
Svar anmält
2007-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga

2006/07:1565 Utbildning Nord

av Fredrik Lundh (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Utbildning Nord i Övertorneå arrangerar yrkesutbildningar för vuxna kursdeltagare från Sverige, Finland och Norge. Utbildningarna är till största delen arbetsmarknadsutbildningar, men man arrangerar även utbildningar direkt till företagen samt fungerar som underleverantör i kvalificerade yrkesutbildningar.

I denna samnordiska miljö blir problemen med de varierande nationella yrkesutbildningssystemen tydliga och rentav hämmande. Alla tre nationaliteter (Sverige, Norge, Finland) får en individuellt anpassad yrkesutbildning med samma utbildare och utbildningsplan som grund men blir inte behöriga på den nordiska arbetsmarknaden, då de nationella behörighetsgivande examenssystemen inte är harmoniserade.

Så här kan det inte vara. Har vi en trenationers yrkesutbildning för vuxna, som kan betraktas som högre än gymnasialutbildning i vart land, måste vi kunna hitta ett gemensamt nordiskt system som ger behörighet inom vissa yrken i alla länder.

Är statsrådet beredd att verka för att det vid Utbildning Nord påbörjas ett pilotprojekt som ger en nordisk behörighet för vuxna inom vissa yrken?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1565 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 30 augusti

Svar på fråga

2006/07:1565 Utbildning Nord

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Fredrik Lund har frågat statsrådet Cristina Husmark Pehrsson om hon är beredd att verka för att vid Stiftelsen Utbildning Nordkalotten påbörjas ett pilotprojekt som ger nordisk behörighet för vuxna inom vissa yrken.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är angeläget att underlätta individens möjligheter att kunna arbeta i olika länder. Frågor om validering är dock inget som Sverige själv kan besluta om. I stället behövs ett samarbete kring valideringsfrågor och att varje land erkänner andra länders val av valideringssystem eftersom utbildningssystem och examensstrukturer varierar.

För närvarande har Valideringsdelegationen regeringens uppdrag att bland annat utveckla valideringen och samarbetet med olika myndigheter och organisationer i de andra nordiska länderna. Vidare driver Nordiska ministerrådet ett nordiskt samarbete kring valideringsfrågor inom ramen för Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL). Även på EU-nivå pågår ett utvecklingsarbete inom ramen för European Credit (Transfer) System for Vocational Education and Training (Ecvet).

Jag anser att det är Stiftelsen Utbildning Nordkalotten som själv får avgöra om de vill påbörja ett pilotprojekt kring valideringsfrågor. Jag avser inte att vidta ytterligare åtgärder just nu.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.