Till innehåll på sidan

Militärregeringens brott mot mänskliga rättigheter i Bangladesh

Skriftlig fråga 2006/07:1529 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-07
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-20
Besvarad
2007-08-21
Svar anmält
2007-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 augusti

Fråga

2006/07:1529 Militärregeringens brott mot mänskliga rättigheter i Bangladesh

av Kalle Larsson (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 11 januari övertog militären makten i Bangladesh. Den sittande regeringen dominerad av Bangladesh Nationalist Party störtades. Militären utlovade nyval inom tre månader. Några val har dock ännu inte genomförts. Oppositionsledaren och ordföranden i Awamiförbundet Sheikh Hasina sitter sedan den 16 juli i fängelse. Det finns uppgifter om att hon torterats fysiskt och psykiskt i fängelset. Militärregeringen riktade en rad anklagelser mot henne, men landets högsta domstol har frikänt henne, då det inte finns några bevis för de anklagelser som riktats mot henne. Sheikh Hasina sitter dock fortfarande fängslad, då militärregeringen riktat nya anklagelser mot henne. Genom att ständigt hitta på nya anklagelser kan militärregeringen hålla henne fängslad så länge den önskar.

Militärregeringen i Bangladesh bröt mot grundläggande demokratiska principer när den tog över makten i landet. Den bryter mot löftet om nyval och den bryter i exemplet Sheikh Hasina mot grundläggande mänskliga rättigheter. Sheikh Hasina är inte den enda politiker i Bangladesh som utsatts för den behandling hon fått genomlida.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att ta inom EU och för Sveriges del som enskild stat för att förmå militärregeringen i Bangladesh att respektera grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter genom att snarast utlysa nyval och frige politiska ledare, som exempelvis Sheikh Hasina?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1529 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 augusti

Svar på fråga

2006/07:1529 Militärregeringens brott mot mänskliga rättigheter i Bangladesh

Utrikesminister Carl Bildt

Kalle Larsson har frågat mig vilka initiativ Sverige kommer att ta inom Europeiska unionen och som enskilt land för att förmå regimen i Bangladesh att respektera demokrati och mänskliga rättigheter.

Regeringen följer noga utvecklingen i Bangladesh. Situationen för mänskliga rättigheter är bristfällig speciellt när det gäller barns, kvinnors och minoriteters åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Även korruption är ett stort problem.

Sverige agerar både som enskilt land och inom EU för att uppmärk­samma vikten av att de mänskliga rättigheterna respekteras i Bangladesh. I juni 2007, under det tyska ordförandeskapet, besökte en EU-delegation Bangladesh för att diskutera situationen för demokrati och mänskliga rättigheter med den bangladeshiska regeringen. Delegationen framförde vikten av att fria och demokratiska val hålls som aviserats. Detta besök kommer att följas upp på olika sätt under hösten.

Även Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter besökte Bangladesh i april 2007 och framförde då Sveriges syn på utvecklingen i Bangladesh. Ambassadören träffade bland annat den bangladeshiska utrikesministern, justitieministern, beslutsfattare vid inrikesministeriet och representanter för det civila samhället. Det genomgående budskapet var att Sverige hoppades att fria val skulle kunna hållas så snart som möjligt, att undantagstillståndet bör lyftas för att tillåta församlings- och yttrandefrihet inför valet och att kampen mot korruption måste drivas under iakt­tagande av mänskliga rättigheter och utan straffrihet för säkerhetsstyrkorna.

Dialogen med den bangladeshiska interimsregeringen om demokrati och mänskliga rättigheter är viktig och kommer att fortsätta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.