Filmarkivet i Grängesberg

Skriftlig fråga 2006/07:1382 av Holma, Siv (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-15
Anmäld
2007-06-15
Besvarad
2007-06-20
Svar anmält
2007-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juni

Fråga

2006/07:1382 Filmarkivet i Grängesberg

av Siv Holma (v)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Filmarkivet i Grängesberg har ett uppdrag att rädda svensk smalfilm från att förstöras. Arkivet har hittills fått in cirka två miljoner meter film (man hinner med att behandla 300 000 meter per år) och har i dag sju accesstjänster. Pengarna räcker till årsskiftet och sedan verkar det oklart vad som händer med verksamheten, det vill säga om arkivet över huvud taget ska kunna fullfölja uppdraget.

Sedan Svenska Filminstitutet fått instruktioner att koncentrera sig på långfilm och biograffilm verkar alltså arkivverksamheten och behovet av bevarande av äldre film ha hamnat i skymundan. Det handlar här om filmer som beskriver platser och miljöer, verksamheter av skilda slag, människors arbete och fritid, filmer som propagerar och dokumenterar.

Såvitt jag kan förstå riskerar man, om det görs ett uppehåll i verksamheten, dels att viss film går helt förlorad under mellantiden, dels att ovärderlig fackkunskap går förlorad, eftersom den gamla typen av film ställer helt andra krav än den som producerats med modern teknik.

Den förra regeringen gav Filminstitutet i uppdrag att ”bevara filmer och material av film- och kulturhistoriskt intresse och i ökad utsträckning göra dem tillgängliga för forskning och allmänhet”. Jag hoppas att även denna regering kan stå bakom ett sådant uppdrag.

Jag vill därför fråga kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:

På vilket vis avser ministern att slå vakt om att smalfilmerna i filmarkivet i Grängesberg kan bevaras för framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1382 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 20 juni

Svar på fråga

2006/07:1382 Filmarkivet i Grängesberg

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Siv Holma har frågat mig på vilket vis jag avser att slå vakt om att smalfilmerna i filmarkivet i Grängesberg kan bevaras för framtiden.

Stiftelsen Svenska Filminstitutet har regeringens uppdrag att bevara film i originalformat som visats på biograf i Sverige samt material av film- och kulturhistoriskt intresse och i ökad utsträckning tillgängliggöra filmer och material för forskning och allmänhet. Filmarkivet i Grängesberg, för vilket Filminstitutet är huvudman, ska samla in, vårda, bevara och tillgängliggöra icke fiktiv film som upptagits på filmbas men inte är avsedd för biografvisning. Båda dessa uppdrag är oförändrade sedan föregående år.

Det har sedan verksamheten vid filmarkivet i Grängesberg inleddes kommit stora mängder film till arkivet, dels på grund av att mycket material behöver tas om hand, dels också till följd av att arkivet under de första åren av sin verksamhet saknade en prioriteringsordning. All smalfilm har inte nödvändigtvis samma grad av forsknings- eller allmänintresse. En prioriteringsordning finns nu sedan ett par år tillbaka och ingår i regleringsbrevet för Filminstitutet. Därmed har de mängder film som tas emot av arkivet blivit mer hanterliga än vad som tidigare var fallet.

Filmarkivet i Grängesberg hade tidigare nio tillsvidareanställda. I och med att arkivet erhöll Accessmedel 2006 och 2007 har åtta projektanställda tillkommit under två år. Enligt vad regeringen aviserat i vårpropositionen kommer det att finnas möjlighet för berörda myndigheter och institutioner att söka medel inom ramen för Access även under 2008. Access erbjuder särskilda projektmedel utöver ordinarie anslag för olika bevarandeinsatser. Siv Holmas påstående, att den verksamhet som bedrivs vid filmarkivet i Grängesberg skulle riskera att tvingas göra uppehåll den dag Accessmedlen upphör, saknar grund.

Bevarandet och tillgängliggörandet av filmarvet utgör generellt sett en central del av Filminstitutets uppgifter. Verksamheten vid filmarkivet i Grängesberg fyller en viktig funktion.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.