Till innehåll på sidan

FN och människors rätt till religionsfrihet

Skriftlig fråga 2006/07:1361 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-13
Anmäld
2007-06-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-06-21
Besvarad
2007-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2006/07:1361 FN och människors rätt till religionsfrihet

av Staffan Danielsson (c)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

FN:s råd för mänskliga rättigheter antog nyligen på initiativ av OIC (Organisation of Islamic conference) en resolution om förtal av religioner och deras värderingar. Resolutionen fokuserar på ”det förtal som muslimska minoriteter och islam” utsatts för sedan den 11 september 2001. Inget finns i resolutionen om avsaknaden av religionsfrihet i många länder eller om den förföljelse av religiösa minoriteter som sker i många, framför allt muslimska, länder.

Resolutionen fokuserar inte på individens mänskliga rättigheter att fritt utöva sin eventuella religion eller att fritt kunna välja religion.

Avser utrikesministern att verka för att FN allt starkare lyfter fram rätten till religionsfrihet som en grundläggande rättighet som måste respekteras, för både män och kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1361 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 juni

Svar på fråga

2006/07:1361 FN och människors rätt till religionsfrihet

Utrikesminister Carl Bildt

Staffan Danielsson har frågat mig om jag avser att verka för att FN allt starkare lyfter fram rätten till religionsfrihet som en grundläggande rättighet som måste respekteras, för både män och kvinnor.

Att främja och öka respekten för de mänskliga rättigheterna, däribland religionsfriheten, är en prioriterad fråga i svensk utrikespolitik. Tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är centrala och självklara delar av de mänskliga rättigheterna och återfinns bland annat i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna samt i FN:s konvention om de medborgerliga och politiska rättigheterna.

Religionsfriheten är universell och gäller för alla människor, utan åtskillnad av något slag oavsett ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan åskådning, nationell eller social härkomst, egendom, börd eller ställning i övrigt.

Sverige och EU verkar aktivt genom FN för att främja religionsfriheten och driver årligen en resolution i FN:s generalförsamling mot religiös intolerans. Den resolution om smädelse av religioner som antogs av FN:s råd för de mänskliga rättigheterna i mars var emellertid ett bakslag. EU arbetade aktivt för att få en mer balanserad resolution. När detta visade sig omöjligt begärde EU omröstning och röstade nej.

Sverige kommer att fortsätta att bevaka och följa utvecklingen angående religionsfriheten internationellt. Vi värnar om dialog mellan civilisationer men det är viktigt att yttrandefriheten respekteras och vi kommer även fortsättningsvis att motverka initiativ som söker skydda vissa enskilda religioner från kritik. Sverige kommer fortsatt att slå vakt om individens rätt att bekänna sig till och utöva sin religion eller tro, vilket också inbegriper rätten att byta trosåskådning eller att inte ha någon trosåskådning alls.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.