Rätten till religionsbyte i Malaysia

Skriftlig fråga 2006/07:1330 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-08
Anmäld
2007-06-08
Besvarad
2007-06-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga

2006/07:1330 Rätten till religionsbyte i Malaysia

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter stadgar att ”var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att bekänna sig till eller anta en religion eller en trosuppfattning efter eget val”. Trots detta, och trots att Malaysias grundlag garanterar religionsfrihet, har det visat sig omöjligt för en infödd malaysier att byta religiös identitet från muslim till kristen.

Något mindre än 60 procent av malaysierna (befolkningen i Malaysia) är malajer (den infödda befolkningen) och därmed oftast muslimer. Uppgifter gör dock gällande att ca 15 000 malajer har konverterat från islam till kristen tro. Inte sällan är detta förknippat med repressalier, och man väljer därför ofta att utåt låtsas vara muslim medan man privat lever som kristen.

För att en malaj ska få sitt religionsbyte offentligt erkänt, krävs att han eller hon samtidigt avsäger sig sin etniska identitet som malaj, eftersom grundlagen definierar en av egenskaperna hos en malaj som att han eller hon är muslim. En shariadomstol måste också utfärda ett intyg om att man är ”avfällig”. Detta har nu Malaysias högsta domstol slagit fast, efter att ha prövat ett rättsfall från en lägre domstol som fått internationell uppmärksamhet.

Av respekt för individuella fri- och rättigheter och i kampen för att säkerställa skydd för etniska och religiösa minoriteter är det angeläget att Sverige prioriterar försvaret för religionsfrihet världen över.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att påtala för Malaysias regering att rätten att byta religion är en universell mänsklig fri- och rättighet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1330 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 15 juni

Svar på fråga

2006/07:1330 Rätten till religionsbyte i Malaysia

Utrikesminister Carl Bildt

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att påtala för Malaysias regering att rätten att byta religion är en universell mänsklig fri- och rättighet.

Mänskliga rättigheter intar en central plats i regeringens utrikespolitik. Diskriminering och förtryck kan aldrig accepteras, oavsett grund. Sverige och EU verkar aktivt för att främja religionsfrihet och religiös tolerans, bland annat genom att uppmana alla länder att ratificera den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och genom att årligen presentera en resolution i FN.

Malaysia är multietniskt och multireligiöst. Islam är statsreligion men det står icke-muslimer fritt att utöva andra religioner. Religionsfriheten omfattar emellertid inte den malaysiska befolkningsmajoriteten, vilken definitionsmässigt räknas som muslimsk. Så länge man officiellt anses vara muslim så är sharialagen tillämplig, vilket Malaysias högsta domstol nu slagit fast. Det är således mycket svårt för en muslim att officiellt byta religion. Shariadomstolarna i landet underkänner det stora flertalet – om än inte samtliga – ansökningar om att konvertera.

I Malaysia verkar Sverige, både bilateralt och i samarbete med övriga EU-länder, kontinuerligt för att mänskliga rättigheter ska respekteras, bland annat genom att uppmana Malaysia att så snart som möjligt ratificera konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, vilket skulle stärka skyddet för bland annat religions- och tankefriheten i landet.

Dessutom är det viktigt att de krafter i Malaysia som verkar för respekt av mänskliga rättigheter, inklusive religiös tolerans, får fortsatt stöd från Sverige och andra EU-länder.

Det planerade partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Malaysia ger ytterligare möjligheter att driva frågan om ökad respekt för medborgerliga och politiska rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.