Skyddande av fornminnen

Skriftlig fråga 2006/07:1292 av Papadopoulos, Nikos (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-01
Anmäld
2007-06-01
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2006/07:1292 Skyddande av fornminnen

av Nikos Papadopoulos (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

De äldsta spåren av människor i Sverige är ca 14 000 år gamla och består av senpaleolitiska lämningar i Skåne. I Sverige finns en mängd fasta fornlämningar dokumenterade i fornminnesregistret, den största delen i Mälardalen. Uppland står för omkring 145 000, Södermanland för 90 000. Utanför Mälardalen är Västergötland, Östergötland, Öland och Gotland de fornminnesrikaste landskapen. Men fornminnen finns över hela landet.

Brottsförebyggande rådet, Brå, och Riksantikvarieämbetet har under våren presenterat en rapport där man tar upp vilka hot som finns mot den här viktiga delen av vårt kulturarv. Ett av hoten mot våra fornminnen är plundring. Fornminnen letas upp bland annat med hjälp av metallsökare. Fynden säljs sedan ofta vidare över nätet, både inom Sverige och till utlandet. En av slutsatserna i rapporten är att det behövs tydligare riktlinjer från staten om vilka fornminnen som bör bevaras och hur de ska skyddas.

Min fråga till kulturministern är:

Har ministern några planer på åtgärder för att bättre kunna skydda våra fornminnen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1292 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 7 juni

Svar på fråga

2006/07:1292 Skyddande av fornminnen

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Nikos Papadopoulos har frågat mig om jag har några planer på insatser för att bättre skydda våra fornminnen från bland annat plundring.

I april i år tog jag initiativ till ett möte med Brottsförebyggande rådets (Brå) och Riksantikvarieämbetet (RAÄ) med anledning av Brås rapport, Brott under ytan. Rapporten visar på att det förekommer plundring av fornminnen men att det mest förekommande brottet mot fornminnen är åverkansbrott som uppkommer i samband med bland annat skogsavverkning.

Brå och RAÄ har nu återkommit till regeringen med förslag på insatser för att motverka och förebygga fornminnesbrott. Jag och justitieministern kommer att arbeta för att inspirera de myndigheter och andra instanser som arbetar med dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.