Ryssland och Europakonventionen

Skriftlig fråga 2006/07:1274 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-30
Anmäld
2007-05-30
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga

2006/07:1274 Ryssland och Europakonventionen

av Johan Linander (c)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under helgen som gick arrangerades Moskva Pride och under söndagen hölls en demonstration mot att den tänkta Prideparaden förbjudits. Tyvärr attackerades de fredliga demonstranterna av våldsamma motdemonstranter. Människorättsaktivister från såväl Ryssland som andra länder blev misshandlade. Även svenska medborgare deltog vid Moskva Pride.

Ögonvittnen beskriver situationen som mycket hotfull och våldsam, men att demonstranterna ändå inte skyddades av närvarande poliser. Tvärtom greps demonstranter medan de våldsamma motdemonstranterna inte gjorde det.

Situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner i Ryssland är mycket svår. Även om Ryssland är medlem i Europarådet sedan 1996 så är det högst tveksamt om man lever upp till Europakonventionens krav på mänskliga rättigheter för HBT-personer.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga utrikesministern:

På vilket sätt avser utrikesministern att agera för att ställa krav på Ryssland att följa Europakonventionen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1274 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 juni

Svar på frågorna

2006/07:1274 Ryssland och Europakonventionen

2006/07:1291 Bråk vid Moskvas Pridefestival

Utrikesminister Carl Bildt

Johan Linander och Ulf Holm har frågat mig vilka krav jag tänker ställa på Ryssland att följa Europakonventionen särskilt vad gäller skyddet för HBT-personers mänskliga rättigheter. Jag besvarar båda frågorna i ett gemensamt svar.

Utvecklingen när det gäller respekten för mänskliga rättigheter i Ryssland har på senare år avstannat eller rentav gått bakåt på flera viktiga områden. Den ökade diskrimineringen av minoritetsgrupper, inklusive HBT-personer, är ett sådant område där utvecklingen är oroande. Hän­delserna i samband med genomförandet av festivalen Moscow Pride i Moskva den 27 maj i år ska ses i detta större perspektiv.

Regeringens föresats är att driva en konstruktiv Rysslandspolitik, inriktad på samarbete, men också att framföra tydliga budskap i frågor där det finns anledning till oro. Frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter intar därvidlag en central plats. Dessa frågor tas därför regelbundet upp i den bilaterala dialogen med Ryssland.

Inom ramen för EU:s samråd med Ryssland om mänskliga rättigheter verkar regeringen bland annat för att uppmärksamma frågorna om diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Även i förhandlingarna om det nya långsiktiga EU-Rysslandsavtalet, liksom inom ramen för EU:s övriga förbindelser med Ryssland, avser regeringen att arbeta för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland.

Sida har nyligen tagit fram en handlingsplan om hur HBT-frågorna ska integreras i utvecklingssamarbetet. Stöd till att stärka HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i Ryssland ges bland annat till RFSL, som stöder lokala organisationer i nordvästra Ryssland. Aktiviteterna har bland annat resulterat i ett antal konferenser och spridning av informationsmaterial om homosexualitet. RFSL har även genomfört konferenser med organisationer i Barentsområdet i syfte att utbyta erfarenheter och vidareutbilda organisationernas aktivister.

Regeringen verkar även för att Ryssland ska efterleva sina åtaganden som medlem av Europarådet, inte minst vad gäller verkställigheten av Europadomstolens domar. Den svåra situationen för HBT-personer i Ryssland och andra Europeiska länder har med starkt stöd av Sverige tagits upp av Europarådet vid flera tillfällen.

Att Ryssland går åt rätt håll vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter är viktigt inte bara för landets egen framtid. Regeringen kommer att fortsätta att verka för att sätta fokus på dessa frågor, inklusive vad gäller frågor om diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.