Det kustnära fisket

Skriftlig fråga 2006/07:1093 av Larsson, Jan-Olof (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-27
Anmäld
2007-04-27
Besvarad
2007-05-03
Svar anmält
2007-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga

2006/07:1093 Det kustnära fisket

av Jan-Olof Larsson (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Vid det senaste ministermötet i jordbruks- och fiskerådet diskuterades åtgärder för att rädda beståndet av ål inom EU. Rådet kunde inte komma överens om gemensamma åtgärder.

Sverige har nu genom Fiskeriverket beslutat att ensidigt vidta nationella åtgärder för att stoppa ålfisket. När beslutet har trätt i kraft kan ålfiske ske endast om fiskaren får dispens.

Sverige försöker alltså återigen genomföra ett ensidigt stopp som drabbar svenska fiskeproducenter och som är till föga gagn för de bestånd det handlar om. Senaste gången, 2003, försökte Sverige genomföra ett ensidigt torskfiskestopp. Då fick vi backning av EU-kommissionen som förklarade att även svenska fiskare är EU-medborgare, med samma rättigheter och skyldigheter som medborgare i andra medlemsstater.

Samtliga partier i riksdagen har uttryckt att de vill värna det kustnära fisket. Men det förslag som Fiskeriverket och regeringen vill driva igenom försämrar drastiskt villkoren för den spillra som finns kvar av det kustnära fisket.

Vad tänker ministern vidta för åtgärder för att inte ytterligare försämra det kustnära fiskets möjlighet till överlevnad?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1093 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 3 maj

Svar på fråga

2006/07:1093 Det kustnära fisket

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Jan-Olof Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att inte ytterligare försämra det kustnära fiskets möjlighet till överlevnad.

Det kustnära fisket är beroende av många fiskarter för sin verksamhet. Flera av dessa befinner sig i dag i en kritisk beståndssituation. När vi reglerar fisket måste vi väga samman effekterna för det kustnära fisket och behovet av återhämtning av bestånden. Rekryteringen av gädda och abborre är till stor del utslagen i egentliga Östersjöns ytterskärgårdsområden. Denna utveckling beror sannolikt på påverkan från utsjön och att nyckelhabitat i kustmynnande vattendrag, skyddade vikar och innerskärgårdar under lång tid försämrats. Restaureringsarbeten pågår successivt och Fiskeriverket har initierat ett antal pilotprojekt i samarbete med lokala aktörer för att förbättra situationen. Samtidigt pågår arbete med att förbättra miljösituationen i havs- och kustområdena genom att minska olika former av utsläpp.

Torskfisket är av mycket stor betydelse för det kustnära fisket. För närvarande förhandlar vi i Bryssel om en ny förvaltningsplan för torsken i Östersjön. Förutom att planen ska leda till en återhämtning av bestånden är min högsta prioritet att regleringarna måste utformas så att även det kustnära fisket kan fortsätta att bedriva en verksamhet. I dag är delar av regelverket anpassat till ett fiske med större fartyg vilka inte är beroende av exempelvis väder och vind på samma sätt som de mindre, lokala fiskefartygen.

I sin fråga kritiserar Jan-Olof Larsson det beslut som Fiskeriverket fattat avseende begränsningar i fisket av ål. Detta är något som jag har besvarat i bland anat en interpellation i kammaren. Viktigt att ha med sig i diskussionerna är dock att regleringen innebär att de fiskare som har ålen som en viktig del i sitt fiske tillåts att fortsätta att fiska.

Vidare har regeringens målsättning att minska företagens administrativa börda betydelse även för den kustnära fiskaren och hans företag. Ett exempel på åtgärder som kan förenkla för fiskaren är den elektroniska kustfiskejournal som Fiskeriverket på uppdrag av regeringen har utvecklat. Den möjliggör en webbaserad rapportering som alternativ till den traditionella pappersbaserade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.