Kärnkraftsbyggande i Iran

Skriftlig fråga 2006/07:1047 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-19
Anmäld
2007-04-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-26
Besvarad
2007-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga

2006/07:1047 Kärnkraftsbyggande i Iran

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Enligt medieuppgifter ska Iran inom kort fatta beslut om att bygga två kärnkraftverk. I samband med detta beslut har man från den iranska kärnkraftsmyndigheten låtit meddela att kärnkraftverken ska drivas delvis med bränsle som tillverkats i Iran.

Detta besked från Iran är givetvis mycket oroande, utifrån två perspektiv. Dels så är det inte bra att det byggs kärnkraftverk eftersom det är en farlig energikälla som bör fasas ut snarast. Iran bör i stället uppmuntras att satsa på förnybara energikällor, inte minst solenergi bör vara ett gott alternativ i Iran. Den andra aspekten är givetvis urananrikningen och oron för att denna kan användas till kärnvapen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vilka initiativ utrikesministern tänker ta för att framföra kritik för att Iran ska bygga två kärnkraftverk.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1047 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 26 april

Svar på fråga

2006/07:1047 Kärnkraftsbyggande i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att framföra kritik med anledning av Irans tillkännagivande av planer att bygga två kärnkraftverk.

Jag avser inte att framföra kritik mot att Iran, eller något annat land, utövar sin rättighet att använda kärnenergi för fredliga ändamål. Detta är en rättighet som tillkommer alla stater som har anslutit sig till fördraget om icke-spridning av kärnvapen, NPT.

När det gäller Iran är det inte landets framtida eller planerade kärnkraftverk som sådana som givit upphov till omvärldens och vår egen oro. Källan till oron är det faktum att Iran insisterar på att skaffa kontroll över hela den process med vilken bränsle i form av anrikat uran framställs – och att man bedrivit sådant arbete under en mycket lång tid utan att informera det internationella atomenergiorganet. Det saknas därför förtroende för att Irans kärntekniska program verkligen är uteslutande fredligt. Den som behärskar hela bränslecykeln kan också skaffa sig kapacitet att framställa höganrikat uran, som används i kärnvapen. Om Iran skulle uppnå sådan kapacitet är risken mycket stor för en kärnvapenkapprustning i hela regionen och en allvarlig försvagning av det viktiga regelverk som ska förhindra spridning av kärnvapen.

EU:s ministerråd har vid ett flertal tillfällen, senast den 5 mars i år, kritiserat Iran för att landet inte hörsammat FN:s säkerhetsråds krav på att allt arbete kring anrikning av uran ska frysas för att möjliggöra återupptagna förhandlingar om en långsiktig lösning av frågan. EU:s rådsslutsatser är även Sveriges. Samma budskap har också framförts, och kommer fortsatt att framföras, i bilaterala kontakter mellan Sverige och Iran.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.