Till innehåll på sidan

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen m.m.

Betänkande 2011/12:KU21

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
14 juni 2012

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Regeringen får inte vänta för länge med att behandla riksdagens tillkännagivanden (KU21)

Det är viktigt att regeringen påbörjar behandlingen av riksdagens tillkännagivanden så snart som möjligt. Det anser riksdagen och betonar detta i ett tillkännagivande till regeringen.

Regeringen har fortfarande inte avslutat behandlingen av ett tillkännagivande om upphovsrätten och offentlighetsprincipen som riksdagen beslutade om för mer än tolv år sedan. Riksdagen uppmanade regeringen att återkomma med ett förslag inom 2012.

Riksdagens tillkännagivanden bygger på konstitutionsutskottets, KU:s, behandling av regeringens årliga redogörelse för hur den har behandlat riksdagens skrivelser. Under de senaste åren har andelen oavslutade ärenden minskat, men i år har trenden brutits och andelen ärenden som inte ännu är slutbehandlade har ökat. KU anser att det är olyckligt, i synnerhet som det totala antalet redovisade riksdagsskrivelser är lägre än tidigare år. Riksdagen lade regeringens redogörelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

KU har även granskat riksdagsstyrelsens redogörelse för hur den har behandlat riksdagens skrivelser. Dessutom har KU granskat regeringens redogörelse för vad den har gjort när det gäller barn som har blivit olovligt bortförda till andra länder. Utrikesdepartementet har bland annat arbetat för att förbättra samarbetet med andra länders myndigheter. Man har också förbättrat informationen till vårdnadshavare och myndigheter. Riksdagen lade även redogörelsen och skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendena.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till initiativen om tillkännagivanden till regeringen om beredningen av riksdagens tillkännagivande och om den fortsatta beredningen av frågan om upphovsrätten och offentlighetsprincipen. Skrivelserna 2011/12:75 och 2011/12:65 läggs till handlingarna. Redogörelse 2011/12:RS4 läggs till handlingarna. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2012-05-29
Trycklov till Gotab och webb: 2012-06-07
Trycklov: 2012-06-07
Justering: 2012-06-07
Trycklov till Gotab och webb: 2012-06-08
Betänkande 2011/12:KU21

Alla beredningar i utskottet

2012-05-08, 2012-05-22, 2012-05-29

Regeringen får inte vänta för länge med att behandla riksdagens tillkännagivanden (KU21)

Det är viktigt att regeringen påbörjar behandlingen av riksdagens tillkännagivanden så snart som möjligt. Det anser konstitutionsutskottet, KU, som föreslår att riksdagen betonar detta i ett tillkännagivande till regeringen.

Regeringen har fortfarande inte avslutat behandlingen av ett tillkännagivande om upphovsrätten och offentlighetsprincipen som riksdagen beslutade om för mer än tolv år sedan. KU föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att återkomma med ett förslag inom 2012.

Förslagen till tillkännagivanden bygger på KU:s behandling av regeringens årliga redogörelse för hur den har behandlat riksdagens skrivelser. Under de senaste åren har andelen oavslutade ärenden minskat, men i år har trenden brutits och andelen ärenden som inte ännu är slutbehandlade har ökat. KU anser att det är olyckligt, i synnerhet som det totala antalet redovisade riksdagsskrivelser är lägre än tidigare år. Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens redogörelse till handlingarna, det vill säga avslutar ärendet.

KU har även granskat riksdagsstyrelsens redogörelse för hur den har behandlat riksdagens skrivelser. Dessutom har KU granskat regeringens redogörelse för vad den har gjort när det gäller barn som har blivit olovligt bortförda till andra länder. Utrikesdepartementet har bland annat arbetat för att förbättra samarbetet med andra länders myndigheter. Man har också förbättrat informationen till vårdnadshavare och myndigheter. KU föreslår att riksdagen lägger även redogörelsen och skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutar ärendena.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2012-06-14

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 103 Peter Eriksson (MP)
Herr talman! Jag yrkar bifall till förslaget i konstitutionsutskottets betänkande om den skrivelse som handlar om tillkännagivanden till regeringen, hur de har behandlats och annat sådant. Där ser vi ett litet problem. Det har under ett antal år blivit bättre. Regeringen har lyckats hantera tillkännagivanden och beslut från riksdagen på ett snabbare och bättre sätt så att det inte har legat så många i kö. Men det senaste året har vi sett en ändring av den här tendensen. Det är inte en särskilt bra utveckling, som vi vill peka på. För KU:s egen del tycker jag att det finns en lite pinsam sak, nämligen att regeringen i tolv år har legat på ett tillkännagivande från KU och inte har gjort någonting åt det. Vi har, verkar det som, accepterat att det har varit på det sättet. Men nu tycker vi, med eftertryck från KU:s majoritet, att det är hög tid att vi säger till regeringen att den får återkomma i år med ett svar på varför man inte gör något åt det här tillkännagivandet eller på annat sätt tala om hur man agerar.

Anf. 104 Sven-Erik Österberg (S)
Herr talman! Dessutom kan man säga att det är ett enigt utskott, Tuve Skånberg, som står bakom det här. Jag ska mycket kort bara säga att det här är ett viktigt betänkande på så sätt att det är en del av hur förhållandet mellan riksdag och regering faktiskt fungerar. Vi kan konstatera, som Peter Eriksson sade, att en positiv utveckling till viss del har brutits, vilket också utskottet noterar. Vi tar också upp och pekar på den här långliggaren i KU. Det som jag tycker är väldigt positivt med det här betänkandet är att vi så att säga tydliggör att KU bestämt förväntar sig att ett tillkännagivande som kommer till regeringen ska hanteras. Vi säger inte att det omedelbart ska effektueras på det sätt som riksdagen har sagt. Här är det ju fråga om en bedömning också av regeringen i de fall man inte kan verkställa. Teoretiskt sett kan man faktiskt säga att riksdagens majoritet skulle kunna begära av regeringen att man skulle ta ned månen. Så kan det ju vara. Då måste regeringen naturligtvis säga: Det går inte. Detta för att ta ett exempel. Det är en vits med ett tillkännagivande. Men det KU är väldigt tydligt med är att i de fall det inte går, man inte kan eller på något sätt redovisar att det inte fungerar ska man också vara väldigt tydlig tillbaka till riksdagen om vilka skälen är till att det inte går att göra på det sätt som riksdagen har beställt. Jag är glad för det här betänkandet. Jag tycker att det är ett steg framåt. Vi gör också ett tillkännagivande till regeringen som väldigt klart säger vad vi faktiskt menar med ökad tydlighet på det här området. Dessutom hoppas vi att den här långliggaren blir hanterad. Det är också ett enigt KU väldigt tydligt med.

Anf. 105 Ann-Britt Åsebol (M)
Herr talman! Vad gör regeringen med riksdagens skrivelser? I KU:s betänkande 21 lämnas en redogörelse för just vad som händer i regeringen med de skrivelser som vi ger ifrån oss från riksdagen. I regeringens skrivelse 75 finns en kort tillbakablick över vad som styr oss i Sverige. Några exempel: Antalet gällande grundförfattningar per den 1 mars 2012 var 3 840, varav 1 327 var lagar. Antalet kungjorda grund- och ändringsförfattningar i SFS under 2011 var 1 609, och under 2010 var den siffran 2 076. Mina vänner! Det är ett imponerande antal styrdokument som vi har runt omkring oss. Betänkandet redovisar också en utveckling av åtgärder från regeringen under den senaste tioårsperioden. Ett enigt utskott har också konstaterat att under de senaste åtta åren har andelen tillkännagivanden som har slutbehandlats genom propositioner ökat och att äldre tillkännagivanden har slutbehandlats. Det finns dock smolk i glädjebägaren i form av ett tillkännagivande från riksmötet 1999/2000 kring frågan om upphovsrätt och offentlighetsprincip. Här är det ett antal regeringar, från början socialdemokratiska, som inte åtgärdat denna fråga. Åren har gått, och nu under 2012 kommer alliansregeringen att lägga fram en proposition i ärendet. Gör vi en kort resumé av vad som har hänt under 2000-talet kan vi konstatera att under de första åren av detta århundrade var KU tvunget att framhålla att regeringen och Regeringskansliet skulle se över rutiner och göra ansträngningar för att undvika onödig tidsutdräkt. Detta kan vi konstatera har gjorts under de senaste åren. Det kan också, herr talman, konstateras att regeringens redogörelse har blivit mer lättillgänglig och ger en utförligare information om beredning i olika ärenden. Våren 2011 konstaterade dock KU att det fanns utrymme för ytterligare förbättringar i fråga om information om vilka åtgärder som planerades och bedömningar av när riksdagsskrivelser kunde bli slutbehandlade. Herr talman! Jag skulle ändå vilja peka på några positiva saker i regeringens redogörelse, exempelvis vad gäller kungörande av författningar. Det sker i dag i tryckt pappersversion i Svensk författningssamling. Här har en utredare föreslagit att författningar i framtiden i stället ska kungöras elektroniskt på en särskild webbplats. De skulle således bli mer lättillgängliga. Regeringen har uppdragit åt en sakkunnig att senast den 31 januari 2013 ta fram förslag till en sådan lösning. Det är viktigt att vi tänker i nya, miljövänliga banor. Jag skulle också vilja göra ytterligare ett par iakttagelser när det gäller vad som har sagts från övriga utskott som har valt att avge yttrande kring regeringens redogörelse. Exempelvis försvarsutskottet har inte något att erinra, inte heller arbetsmarknadsutskottet. Trafikutskottet konstaterar i sitt yttrande att regeringens redovisning på ett korrekt sätt avspeglar riksdagens beslut inom utskottets område. Skatteutskottet redovisar vilka tillkännagivanden som behandlats i utskottet om till exempel reklamskatt och frågan om att minska skatteskillnaden mellan miljöklass 1 och 3, så kallad Europadiesel, vilket jag tillsammans med Lars Beckman tog upp i en motion som vi skrev under förra riksmötet. Här har Trafikverket fått ett utredningsuppdrag, vilket naturligtvis gläder mig. Vad gäller KU:s eget område kan vi alltså konstatera att i och med ett tillkännagivande om vallagsfrågor har en parlamentarisk kommitté tillsatts som ska se över delar av valsystemet och lämna en redovisning i början av 2013. Herr talman! Det är med tillförsikt jag ser fram emot nästa års redogörelse från regeringen kring behandlingen av riksdagens skrivelser. Jag ställer mig bakom ett enigt utskotts ställningstagande i vilket vi konstaterar att regeringens redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser under flera år har förbättrats och ger en fullständigt korrekt bild av riksdagens skrivelser och tillkännagivanden.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2012-06-14
Förslagspunkter: 5, Acklamationer: 5
Stillbild från Beslut: Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen m.m., Beslut

Beslut: Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen m.m.

Webb-tv: Beslut

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Beredningen av riksdagens tillkännagivanden

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att beredningsåtgärder med anledning av ett riksdagens tillkännagivande bör påbörjas så snart som möjligt.
  2. Tillkännagivande om den fortsatta beredningen av frågan om upphovsrätten och offentlighetsprincipen

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen under 2012 ska återkomma till riksdagen i frågan.
  3. Regeringens redogörelse om behandlingen av riksdagens skrivelser

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion
    2011/12:K10 av Sven-Erik Österberg m.fl. (S) yrkandena 1-5 och
    lägger skrivelse 2011/12:75 till handlingarna.
  4. Regeringens hantering av ärenden om internationella barnbortföranden

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen lägger skrivelse 2011/12:65 till handlingarna.
  5. Behandlingen av riksdagens skrivelser till riksdagsstyrelsen

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen lägger redogörelse 2011/12:RS4 till handlingarna.