Talmannen medverkade vid nationaldagsfirande
Publicerad:
Publicerad:
Talmannen talade under Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm.
Den 6 juni var talman Andreas Norlén värd för det officiella nationaldagsfirandet på Skansen. Talmannen höll även ett tal på Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm.
I sin egenskap av ordförande i Stiftelsen Sveriges nationaldag hälsade talmannen publiken välkomna till Skansen och till det officiella firandet av Sveriges nationaldag. Talmannen delade sedan ut tre flaggor som har vajat en dag över Riksdagshuset till föreningar som har ansökt om att få en sådan. Vid utdelningen framhöll talmannen att Sveriges föreningsliv utgör en viktig del av en levande demokratisk kultur.
Tidigare under dagen deltog talmannen på ett annat av de många evenemang för att fira nationaldagen som ägde rum runt om i Sverige. Talmannen var en av talarna på Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm. En plats vars historia även tidigare inkluderat hästar. Gärdet tjänade under många år som övningsplats för det beridna Första livgardet och dess föregångare.
Kära nationaldagsfirare och galoppentusiaster!
Runt om i Sverige samlas idag människor för att fira det land som vi älskar. Vi firar vårt land och vi firar vår flagga. Den svenska flaggan är en symbol för något av det finaste vi har tillsammans: fred, frihet och demokrati. Det är värden som vi står upp för varje dag, men högtidlighåller lite extra just i dag. Som riksdagens talman och ordförande i Stiftelsen Sveriges nationaldag vill jag önska er alla en glad nationaldag!
Jag är glad över att få fira nationaldagen tillsammans med alla er som samlats här idag för att ta del av Nationaldagsgaloppen. Vilken härlig folkfest och vilken fin tradition som håller på att växa fram!
Stiftelsen Sveriges nationaldag delar idag ut ett stort antal flaggor och fanor till föreningar och institutioner som gör fina insatser och bedriver viktig verksamhet. På Skansen kommer Hans Majestät Konungen ikväll att dela ut 10 fanor å stiftelsens vägnar. Tidigare idag har Kungen i Nybro, Kalmar län, delat ut ytterligare 10 fanor, i samband med att kungaparet deltog i nationaldagsfirandet där. I varje län delar landshövdingarna på stiftelsens uppdrag ut ännu fler flaggor och fanor.
Sveriges föreningsliv är värt att uppmärksamma. Inte minst för att eldsjälars engagemang la grunden till den demokrati vi idag åtnjuter. Det var i stora folkrörelser som nykterhetsrörelsen, väckelserörelsen och arbetarrörelsen som den moderna demokratins pionjärer formades. Det var här idéerna om en bättre framtid för folkflertalet utvecklades.
En av de föreningar som idag föräras en fana på Skansen är Lunds Universitets Studentkårer. Dyrtiden i samband med första världskriget var svår för många studenter. Studentkåren startade därför en matservering. Många studenter hade även svårt att betala tillbaka sina privata lån. Studentkåren organiserade då studielån. Här kan vi skönja hur inspirationen till dagens svenska välfärdsstat kom från föreningslivet.
Själv har jag äran och glädjen att på Skansen få dela ut tre flaggor som har vajat en dag vardera över riksdagshuset. Mottagarna är tre idrottsföreningar. En av dem är föreningen som arrangerar detta evenemang: Svenska Galopp Ideell Förening. De andra två är Segeltorps IF och Linköpings Motorsällskap, som bägge i år firar 100 år. Det är bara några år sedan Stiftelsen Sveriges Nationaldag skapade möjligheten att få en flagga som vajat en dag över riksdagshuset. Syftet var att lyfta fram flaggan som en symbol för vår svenska demokrati.
Varje förening eller organisation kan ansöka om att få en fana eller flagga. Mer information finns på stiftelsens webbplats, nationaldagen.se
Vårt föreningslivs demokratiska arv speglas i den svenska idrottsrörelsens värdegrund. Verksamheten ska präglas av glädje och gemenskap, rent spel, allas rätt att vara med, demokrati och delaktighet. I idrottsrörelsen är alla välkomna oavsett kön, ålder, etnicitet eller fysiska och psykiska förutsättningar. Alla får också vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Det är en fin illustration av hur föreningslivet inte bara är en del av vårt demokratiska arv, utan även bärare av en levande demokratisk kultur.
Som talman i riksdagen och ordförande i Stiftelsen Sveriges Nationaldag gläds jag över att så många vill bidra till att vårt land fortsätter att vara fritt, starkt och demokratiskt. Jag vill rikta ett särskilt tack till alla eldsjälar som möjliggör firandena denna dag. Jag gör det med några rader ur Karl Gustav Ossiannilssons text till sången Sveriges Flagga:
Flamma stolt mot dunkla skyar
lik en glimt av sommarns sol
över Sveriges skogar, berg och byar,
över vattnen av viol,
du, som sjunger, när du bredes
som vår gamla lyckas tolk:
"Solen lyser! Solen lyser! Ingen vredes
åska slog vårt tappra folk!
Med dessa ord vill jag åter önska er alla en glad nationaldag!
Tack!