Talmannen avtäckte byst av Fredrik Reinfeldt i riksdagen

Publicerad:

Den 24 september avtäckte talman Andreas Norlén en byst av förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) i Sveriges riksdag.

Ceremonin inleddes med att talman Andreas Norlén, förre statsminister Fredrik Reinfeldt och konstnär Peter Linde höll tal i Andrakammarsalen. Därefter avtäcktes bysten i Trapphallen i närvaro av statsminister Ulf Kristersson, riksdagsledamöter, inbjudna gäster och media.  

Om bysten

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt har avbildats med en byst som är placerad i trapphallen i Östra riksdagshuset. Konstnär är Peter Linde och bysten har gjutits av Herman Bergman Konstgjuteri AB.

Riksdagen uppmärksammar tidigare statsministrar genom minnesmärken med placering i riksdagen. Den som varit statsminister i sammanlagt minst fyra år porträtteras genom en relief eller medaljong och den som varit statsminister i sammanlagt minst åtta år tillägnas en mindre porträttbyst.

En byst av Fredrik Reinfeldt står i ett rum där ljus kommer från ett fönster till höger.
©Peter Linde/Bildupphovsrätt 2024. Foto: Melker Dahlstrand

Talmannens tal

Fredrik Reinfeldt,
Herr statsminister,
Ärade ledamöter,
Mina damer och herrar,

Varmt välkomna till denna ceremoni för att avtäcka porträttbysten av tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Jag är glad över att så många vill vara på plats för att uppleva den här stunden.

Statsministerämbetet är centralt i vår svenska, parlamentariska demokrati. Statsministern är vårt lands främsta politiska ledare. Självklart ska landets statsministrar hedras här i riksdagen, demokratins hjärta.

I trapphallen till Östra riksdagshuset omges vi därför av byster och porträttmedaljonger av forna statsministrar. Här finns Karl Staaff som drev på för att införa allmän och lika rösträtt. Här finns Nils Edén som spelade en central roll för att åstadkomma den breda kompromiss om den stora rösträttsreform som vi nu firar som demokratins genombrott. Och här finns många av de statsministrar som sedan dess förvaltat detta demokratiska arv.

En del av dem satt bara en kort tid. Andra satt längre och kom att prägla sin tid. De äldre, mer monumentala bysterna har sin egen historia, men den regel vi numera har i riksdagen är att om man varit statsminister i två mandatperioder eller mer så avbildas man i form av en porträttbyst. Har man suttit en mandatperiod eller mer avbildas man i form av en väggmedaljong. Du, Fredrik, hör som bekant till den krets som suttit i två mandatperioder. 

Du var Sveriges 33:e statsminister och ledde vårt lands 48:e regering sedan det moderna statsministerämbetet inrättades 1876.  

***

Att vara statsminister är inget enkelt uppdrag. Åtskilliga är de som kommit till uppdraget med en tydlig idé om vad de vill åstadkomma, bara för att istället få ägna all kraft åt att hantera uppflammande kriser. Den som ska lyckas behöver därför vara väl förberedd. Bara så kan man hantera kriserna utan att förlora målet ur sikte.

Och väl förberedd var du. Som ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, riksdagsledamot och partiledare hade du haft gott om tid att utveckla ditt ledarskap, din politiska ideologi och dina idéer om hur du skulle förnya ditt parti, forma en allians och förändra det politiska landskapet. När du fick frågan från talmannen om att bilda regering var du redo.

***

Du var statsminister från 2006 till 2014. Jag blev själv invald i riksdagen 2006 och jag minns starkt känslan som låg i luften här i Riksdagshuset under de där dagarna och veckorna närmast efter valet. Det var laddat, det fanns stora förväntningar från dem som stödde den nya regeringen, stora farhågor från andra. Men att ett nytt skede hade inletts kunde ingen tveka om.  

Det var en tid av förändring, såväl i Sverige som i vår omvärld, och din regeringstid kom att handla mer om förändring än förvaltande. Nytänkandet präglade såväl arbetssättet som politiken.

Som statsminister valde du att lägga upp arbetet på ett annat sätt än dina företrädare. Du var på jobbet tidigt och lämnade kontoret före fem för att hinna hem och läsa läxor med barnen. Internationella möten klarade du av så effektivt som möjligt, helst på dagtid. Middagar med internationella gäster ersatte du med luncher. Arbetet, vardagen och livspusslet var inte bara centralt i ditt eget liv, utan även grundläggande teman i den politik du bedrev och i den berättelse om Sverige du formulerade.

Blickar vi ut över världen kan vi konstatera att här var år som kom att innehålla såväl det svenska EU-ordförandeskap då Lissabonfördraget till slut antogs, som finanskrisen, den arabiska våren och Rysslands annektering av Krim. Skeenden som på flera sätt präglar även vår tid idag.

***

Det har nu, på några dagar när, gått tio år sedan du lämnade posten som statsminister. En lång tid för en enskild människa, men en kort tid i en nations liv. Alltför kort för att vi som samhälle hunnit få den distans som krävs för att fullt ut och med det historiska perspektivet kunna förstå vilka avtryck du gjorde under åren som statsminister. Att avtrycken varit betydande tror jag dock att alla inser, oavsett vilka politiska utgångspunkter man själv har. 

Ärade åhörare,

Regeringskonsten är tidlös. Vår tids statsministrar gör samma typ av överväganden som medeltidens monarker.

I slutet av Maurice Druons roman Le roi de fer, har den franske kungen Filip IV kommit ifrån sitt jaktsällskap och stöter i en glänta i skogen på en av sina undersåtar. Under deras samtal inser kungen vilken avgörande betydelse ett av de många beslut som han fattat har haft för denne man. Tack vare det är han nu en fri man.

Under dina många resor i Sverige strävade du efter att prata med vanliga medborgare, snarare än dignitärer. En och annan företagsledare, länsförbundsordförande och landshövding muttrade besviket. Men du fick, precis som den franske kungen ett millennium tidigare, möjlighet att bilda dig en uppfattning om hur dina reformer påverkat medborgarna. Hade de blivit friare? Hade de fått mer makt över den egna vardagen?

Då som nu är det många som har åsikter om hur en ledare ska agera. Men bara den som är satt att leda kan bedöma om resultatet motsvarar de egna målsättningarna.

***

Din gärning som statsminister är bestående. Denna byst kommer för all framtid att påminna riksdagsledamöter, medarbetare i riksdagen och riksdagens besökare om vad du åstadkom under din tid som vårt lands främsta politiska ledare.

Nu ska vi få höra dina egna ord om hur du ser på din tid som statsminister. Jag lämnar därför över ordet till förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Välkommen fram! 

Om Fredrik Reinfeldt

Läs mer om tidigare statsminister och riksdagsledamot Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt