Förste vice talmannen invigde utställningen Nordbor

Publicerad:

Onsdagen 7 februari invigde förste vice talman Kenneth G Forslund Nordiska museets utställning Nordbor. Utställningen är museets största hittills.

Vid invigningen talade bland andra förste vice talmannen, Nordiska museets styresman Sanne Houby-Nielsen och Danmarks ambassadör Kristina Miskowiak Beckvard. Artisten Cherrie sjöng och Kronprinsessan klippte invigningsbandet.

Flera talare lyfte betydelsen av att blicka bakåt mot historien för att förstå vår samtid och bättre kunna möta framtiden. Danmarks ambassadör pratade även om säkerhetspolitik och noterade att vi lever i en orolig tid där våra nordiska länder har gemensamma intressen att försvara, samt att vi snart kommer att kunna göra det som allierade.

Förste vice talman Kenneth G Forslund konstaterade i sitt tal att han var glad att få vara med och inviga en utställning som gör vår gemensamma nordiska kulturhistoria tillgänglig för fler och ger oss nya perspektiv på vad det innebär att vara nordbo.

- Nordbo kan man vara oavsett om man har sina rötter i Sapmi, Satakunta eller Syrien. Och det är fritt fram för var och en av oss att välja vad i dessa olika identiteter vi vill framhäva. Just friheten att själv bestämma vem man är och hur man vill leva sitt liv är en del av de värderingar som förenar oss nordbor.