Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet står bakom regeringens säkerhetspolitiska inriktning i försvarspropositionen
Publicerad:
Det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet har behandlat säkerhetspolitikens förutsättningar och inriktning för de närmaste sex åren. Inriktningen är en del av regeringens proposition Totalförsvaret 2025–2030. Utskottet ställer sig bakom regeringens redovisade inriktning för den aktuella perioden.
I oktober 2024 lade regeringen fram en proposition med förslag om Sveriges totalförsvar 2025–2030. Som en del i propositionen gör regeringen en bedömning av den säkerhetspolitiska utvecklingen, de internationella försvarssamarbetena och Sveriges deltagande i internationella militära insatser. Den delen (propositionens avsnitt 4) har nu behandlats av sammansatta utrikes- och försvarsutskottet.
Långsiktigt stöd till Ukraina och en solidarisk allianspolitik
Utskottet framhåller bland annat det säkerhetspolitiska hot som Rysslands aggression mot Ukraina innebär och välkomnar att regeringen tydligt uttalar att Sveriges stöd till Ukraina ska vara uthålligt och långsiktigt.
Precis som regeringen anser utskottet att Sverige fortsatt ska bygga säkerhet tillsammans med andra, bland annat som medlem i Nato och EU. Sverige ska vara en trovärdig och pålitlig medlem i Nato och föra en solidarisk allianspolitik som syftar till att stärka säkerheten och stabiliteten i vårt närområde liksom i hela det euroatlantiska området. Sverige ska ha militär förmåga att skapa grundläggande stabilitet och säkerhet – både nationellt och inom ramen för Nato.
Samtidigt framhåller utskottet, liksom regeringen att svensk säkerhetspolitik i första hand ska vara förebyggande och förhindra framväxten av hot mot Sverige. Politisk dialog och diplomati är viktiga verktyg för att stärka Sveriges säkerhet och främja svenska intressen.
Något annat som såväl regeringen som utskottet framhåller är att kopplingen mellan klimat och säkerhet är tydlig. Klimatförändringar utgör ett hot i sig och ökar internationella spänningar och instabilitet samt fördjupar existerande konflikter. Klimatförändringarna bidrar till ökad instabilitet och nya hot såväl globalt som i Europa.
Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet ställer sig bakom och bekräftar regeringens bedömning av den säkerhetspolitiska utvecklingen, bland annat i de delar som nämnts här. Utskottet föreslår samtidigt att riksdagen ska säga nej till de förslag om säkerhetspolitik som inkommit i motioner, med hänvisning till regeringens bedömningar och ställningstaganden i propositionen.
Ett tillfälligt utskott
Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet är ett tillfälligt utskott som bildas för att behandla frågor om svensk och internationell säkerhetspolitik. I det aktuella ärendet överlämnades regeringens förslag till försvarsutskottet. Utrikesutskottet och försvarsutskottet beslutade därefter att bereda propositionen i ett sammansatt utskott.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt i ärendet är 9 december och planerad dag för beslut är 11 december. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.
Ledamöter
Sammansatta utrikes- och försvarsutskottets ledamöter
Dokument
Kontaktperson för media
Britt-Marie Hartvig, föredragande, utrikesutskottet, telefon: 08-786 48 81, e-post: britt-marie.hartvig@riksdagen.se