Förste vice talmannen besöker Dalarna

Publicerad:

Förste vice talman Kenneth G Forslund besöker Dalarna den 2 maj och 3 maj. Besöket genomförs i samarbete med Länsstyrelsen i Dalarnas län. Programmet har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige.

– Riksdagen är hela Sveriges riksdag och därför reser vi i talmanspresidiet runt i landet för att diskutera aktuella demokratifrågor. Vi vill öka kunskapen om demokratins genombrott och inspirera till samtal om demokratins vikt och vilka utmaningar demokratin står inför, säger Kenneth G Forslund.

Media är välkomna att delta i programmet. 

Program 2 maj

13.15 Kristine gymnasium, Falun

Samtal med en panel bestående av förste vice talman, landshövdingen och chefen för Dalregementet Ronny Modigs. Tema: hur trygg/hotad är den svenska demokratin? Vad gör en talman och vad är hens funktion i en demokrati, vad är Länsstyrelsens uppdrag kring val, kris och ytterst krig.

15.25 Högskolan Dalarna, Falun

Möte med ett antal forskare från statsvetenskapliga institutionen samt ett urval speciellt inbjudna studenter för ett samtal kring demokrati och närliggande frågeställningar.

16.35 Toppen av hoppbackarna i Falun

Möte med Ronny Modigs, chef för Dalregementet möter upp och riksdagsledamöter från Dalabänken. Information om nyetableringen av Dalregementet.

Program 3 maj

09.00 Herdins färgverk, Falun

Herdins färgverk startade 1850 när Anders Willhelm Herdin övertog en textilfärgningsverksamhet i centrala Falun. Verksamheten hade då funnits sedan 1700-talet.  

10.20 Dalarna Science park, Borlänge

Dalarna Science Park är en samverkansplattform för företagsutveckling och utvecklingsprojekt i länet.

12.00 Trafikverket, Borlänge

Presentation av Trafikverkets verksamhet och rundvisning i de nya lokalerna.

Bakgrund

Sveriges riksdag är hela Sveriges riksdag. För att framhäva det och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i Sverige med ambitionen att under mandatperioden besöka samtliga län. Besöken planeras och genomförs i samarbete mellan länsstyrelserna och riksdagen. Syftet med resorna är att sprida kunskap och skapa dialog om demokratifrågor.

För mer information

Fanny Holck Clausen, evenemangsprojektledare Riksdagsförvaltningen, 08-786 67 44, fanny.holck.clausen@riksdagen.se

Kajsa Kilström, kommunikatör länsstyrelsen Dalarnas län, 010 225 02 24 kajsa.kilstrom@lansstyrelsen.se

Karl Lindberg, pressekreterare talmansstaben, 08-786 61 52, karl.lindberg@riksdagen.se