Finlands president besöker riksdagen

Publicerad:

Talman Andreas Norlén tar den 23 april emot Finlands president Alexander Stubb i samband med presidentens statsbesök i Sverige. Förutom talmannen träffar presidenten även partiernas gruppledare.

Frågor som kommer att diskuteras på mötet är kriget i Ukraina, aktuella Nato-frågor och bilaterala relationer mellan Sverige och Finland.

Presidenten håller tal

Under sitt besök i riksdagen kommer president Stubb att hålla ett tal i Andrakammarsalen klockan 11.45 med rubrik ”Sverige och Finland – likadana, olika, oskiljbara”. Platserna ska vara intagna senast klockan 11.35. Talet är på svenska och tolkning till engelska finns på riksdagens webbplats. Talet tar cirka 20 minuter, därefter kan riksdagsledamöterna i mån av tid ställa frågor. 

Kungaparet deltar i riksdagen under presidentens tal.

Skrivande journalister med riksdagens pressackreditering som inte deltar i statsbesöket i övrigt men som vill lyssna på talet i Andrakammarsalen kan kontakta talmannens pressekreterare. 

Sändning av talet

Talet går att se direkt eller i efterhand via riksdagens webb-tv. Sändningarna får förmedlas vidare av medieföretag och andra webbplatser. 

Webb-tv
Vidareförmedla sändningarna

Bakgrund

Finlands president besöker Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Syftet med besöket är att fortsätta utveckla och fördjupa det nära samarbetet mellan länderna. Övergripande teman är säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete, samarbete kring handel, investeringar, forskning och innovation för ökad global konkurrenskraft, samt främjande av de mellanfolkliga kontakterna. Besöket genomförs under två dagar och äger rum i Stockholm och Göteborg. 

För mer information

Lena Eklöf, riksdagens internationella kansli, telefon 08-786 60 42, lena.eklof@riksdagen.se

Pernilla Eldblom, talmannens pressekreterare, telefon 072-209 59 14, pernilla.eldblom@riksdagen.se