Andre vice talman besöker Uppsala län

Publicerad:

Andre vice talman Julia Kronlid (SD) besöker Uppsala län den 2 oktober. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Stefan Attefall.

– Sveriges demokrati och självständighet är värd att både fira och försvara. Inte minst med tanke på omvärldsläget. Jag ser fram emot att besöka Uppsala och att få tillfälle att samtala med unga människor om demokrati, säger Julia Kronlid.

Media är välkomna att delta i programmet. Anmäl intresse till Josef Nylén, se kontaktuppgifter nedan. 

Program

10–10.40 Platsbesök Mora Stenar. ”Kulturmiljö är demokrati”.

10.55–13.00 Besök på Celsiusskolans gymnasium i Uppsala.
Besöket innefattar ett seminarium om demokrati och en lunch i skolmatsalen.

13.25–14.20 Invigning av affischutställningen Riksdagen under 500 år på Uppsala stadsbibliotek. 

14.50–16.30 Platsbesök, Dag Hammarskjöld-stiftelsen samt kransnedläggning.

17.15–18.00 Platsbesök, visning av Rikssalen, Uppsala slott.

Bakgrund

I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat i och med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 på riksmötet i Strängnäs. Med den historiska händelsen som utgångspunkt uppmärksammar riksdagen under 2023 hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram, från riksmötet i Strängnäs till dagens moderna parlament. Tyngdpunkten ligger på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år. 

Mot denna bakgrund och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i hela Sverige med detta tema för besöken. Under 2023 besöks län där viktiga riksdagar hållits under dessa århundraden.

För mer information