Till innehåll på sidan

Vattnet på Öland

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1310 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr M2016/01529/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1310 av Penilla Gunther (KD) Vattnet på Öland

Penilla Gunther har frågat mig hur regeringen kan tänka sig att ge ett aktivt stöd till Ölandskommunerna i situationen med vattenbrist.

Jag har stor förståelse för den situation som Öland står inför, liksom att detta även drabbar enskilda. Vatten och en god tillgång på vatten är en förutsättning för möjligheten att bo, att bruka mark, att ha en livs-medelsproduktion och naturligtvis även för besöksnäringen. Jag och regeringen följer därför utvecklingen på Öland noga.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges geologiska undersökning (SGU) har nyligen beslutat att stödja Öland med en inventering av grundvattnet på ön. SGU planerar och projekterar flyggeofysiska undersökningar för hitta nya grundvattentillgångar. Preliminära resultat från undersökningarna bör vara tillgängliga under första halvåret 2017.

När det gäller dricksvattenförsörjningen så är det i första hand ett kommunalt ansvar, och de åtgärder som behöver vidtas är en fråga för berörda kommuner. Men en fungerande dricksvattensförsörjning är också en angelägen fråga för regeringen. Så sent som den 26 april överlämnade Dricksvattenutredningen sitt slutbetänkande En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32) till regeringen. Utredningens arbete har resulterat i en rad förslag för att tillgodose behovet av ett strategiskt arbetssätt, ökad samverkan och nödvändiga krav på dricks-vattenförsörjningen. Utredningens betänkande kommer inom kort att skickas ut på remiss till berörda aktörer.

Regeringen har även tillsatt en utredning om ett stärkt arbete för anpass-ning till ett förändrat klimat. Utredaren ska bl.a. analysera hur ansvaret fördelas mellan staten, landstingen, kommunerna och enskilda i fråga om


att vidta åtgärder för att göra anpassningar till ett gradvis förändrat klimat. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2017.

Stockholm den 8 juni 2016

Karolina Skog

Skriftlig fråga 2015/16:1310 av Penilla Gunther (KD) (Skickad 2016-06-01)

Fråga 2015/16:1310 Vattnet på Öland

av Penilla Gunther (KD)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Under våren och försommaren har problematiken med vattenbrist på Öland blivit en stor fråga. Det handlar om lokalbefolkningens dagliga behov av vatten, som även är avgörande för folkhälsan. Tillgång till rent vatten är vi vana vid i Sverige, medan brist på vatten kan utsätta befolkningen för hälsorisker. Även näringslivets förutsättningar påverkas, då tillgången till vatten på olika sätt är ett grundfundament. Till detta kommer att Öland är ett av våra mest uppskattade och mest besökta turistmål för såväl svenska som internationella turister.

Mycket av fokus hittills runt vattenfrågor har handlat om översvämningar. Tyvärr har inte samma engagemang funnits inför det som nu är ett faktum på Öland: en allvarlig brist på vatten som ger stora bekymmer.

Kommunerna på Öland – Mörbylånga och Borgholm – har haft denna fråga på sin agenda vecka efter vecka under våren. Det har handlat om såväl åtgärder på kort sikt som planering på lång sikt. Alla på ön har via medierna och olika informationsbroschyrer blivit medvetna om att man måste bidra på olika sätt för att minska förbrukningen av vatten, samtidigt som en överenskommelse har träffats med kommunerna på fastlandet för att därifrån lösa en del av vattenförsörjningen.

I den proposition om ny vattenlagstiftning som regeringen aviserat är det nödvändigt att uppmärksamma och skapa tydlighet också inför en situation där en eller flera kommuner drabbas av omfattande och långvarig torka.

Min fråga till miljöminister Karolina Skog är därför:

 

På vilket sätt kan ministern och regeringen tänka sig att ge ett aktivt stöd till Ölandskommunerna i den nu akuta situationen med vattenbrist?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.