Kompetensbristen inom sågverksindustrin

Skriftlig fråga 2017/18:902 av Jan Ericson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Sista svarsdatum
2018-03-07
Svarsdatum
2018-03-09
Besvarad
2018-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

En av Sveriges mest betydelsefulla näringar är skogsnäringen. Den svenska skogsindustrin är ett stort kugghjul i vår ekonomi där vi under bland annat 2016 exporterade varor till ett värde av 125 miljarder.

Skogsnäringen sysselsätter 70 000 personer samt ytterligare 30 000 enskilda företagare, enligt siffror från Skogsindustrierna. Men trots denna statistik råder det kompetensbrist inom näringen, till exempel inom sågverksindustrin där denna brist har lett till nedläggningar av sågverk som därigenom har påverkat hela skogsindustrin.

Regeringen har gjort en satsning, så kallade gröna jobb, där Skogsstyrelsen tillsammans med andra myndigheter har fått i uppdrag ”att tillvarata den jobbpotential som finns inom de gröna näringarna. Målgruppen för de gröna jobben är nyanlända och personer som varit utan arbete en längre tid”. Men trots detta har bland annat fackorganisationer kopplade till skogsnäringen varit tveksamma och deltar inte i förhandlingar om de så kallade etableringsjobben. Samtidigt ökar kompetensbristen, och sågverksindustrin skriker efter arbetskraft. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder, förutom satsningen på så kallade gröna jobb, avser ministern att vidta för att komma till rätta med kompetensbristen inom sågverksindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:902 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



N2018/01423/

KSR N

2018/01450/KSR

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till R

iksdagen


Svar på fråga 2017/18:902 Kompetensbristen inom sågverksindustrin och fråga 2017/18:936 Gröna jobb av Jan Ericson (M)

Jan Ericson har frågat mig vilka åtgärder, förutom satsningen på så kallade gröna jobb, som jag avser vidta för att komma till rätta med kompetensbristen inom sågverksindustrin. Jan Ericson har även frågat landsbygdsministern om satsningarna på de gröna jobben kommer att leda till att kompetensbristen inom de gröna näringarna åtgärdas. Den riksdagsfrågan har överlämnats till mig.

Industrin upplever en högkonjunktur. Kompetensbristen är nu ett av de största tillväxthindren för industrin i stort. Det stämmer också för skogsindustrin som har fortsatt hög investeringstakt och ett ökat exportvärde för skogsprodukter.

Idag saknas det arbetskraft inom samtliga gröna näringar. Branschen vittnar om att det saknas ungefär 3 000 personer. Det saknas bland annat skogsarbetare, maskinförare och personal till trädgårdssektorn samt till skötsel av naturreservat och friluftsområden.

Regeringen gör stora satsningar på kompetensförsörjning och det är också en särskild prioritering i regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri. Utöver satsningen på gröna jobb som frågeställaren refererar till pågår också andra initiativ och åtgärder.

I slutet av 2016 enades Trä- och Möbelföretagen samt GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch tillsammans med Arbetsförmedlingen om en överenskommelse rörande snabbspår för nyanlända inom träindustrin. I den ingår bland annat en valideringsmodell, kompletteringsutbildningar och yrkessvenska.

Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet samt Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen ska gemensamt, i ett nytt projekt delfinansierat av Europeiska socialfonden, kartlägga var behovet av nya jobb inom jordbruk, trädgårdsnäring och livsmedelsförädling finns. Parterna ska även föreslå insatser som rustar arbetssökande att arbeta inom livsmedelskedjan och det gröna näringslivet. Detta ska på sikt leda till att behovet av arbetskraft inom lantbruk och livsmedelsindustrin tillgodoses.

Regeringen gör även stora satsningar på utbildningsområdet. Bland annat tillförs ytterligare medel till kunskapslyftet som, när det är fullt utbyggt 2021, kommer omfatta ca 93 000 utbildningsplatser inom regionalt yrkesinriktad vuxenutbildning, yrkeshögskolan, folkhögskolan samt inom universitet och högskolor.

Under hösten 2018 inleds en försöksverksamhet med branschskolor för att öka attraktiviteten och tillgången till yrkesutbildning inom små yrkesområden. Skolverket har nyligen beviljat deltagande i försöksverksamheten för en branschskola med inriktning trädgård på gymnasial nivå.

Anställningsstöden förenklas och förstärks för att skapa förutsättningar för att fler personer med svag förankring på arbetsmarknaden ska kunna få en subventionerad anställning.

Tillväxtverket får under 2018–2020 i uppdrag att utöka framgångsrika initiativ för att matcha arbetssökande och arbetsgivare. Regeringen har också beslutat att myndigheten ska få ett uppdrag att stärka nätverkande och öka kontaktytorna med arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor samt att en satsning görs för att främja utrikes födda kvinnors företagande. Tillväxtverket har även fått i uppdrag att främja integrationsperspektivet i regionalt kompetensförsörjningsarbete.

Stockholm den 9 mars 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.