Till innehåll på sidan

Försäkringskassans utbetalningar till LSS-företag

Skriftlig fråga 2016/17:1641 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-20
Överlämnad
2017-06-21
Anmäld
2017-06-26
Sista svarsdatum
2017-06-28
Svarsdatum
2017-07-03
Besvarad
2017-07-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har under våren besökt flera välfärdsföretag i Gävleborg – många fantastiska företag som gör en stor insats för att vara med och bidra till att Sverige och Gävleborg ska ha en hög kvalitet inom välfärden. Tyvärr känner sig många företag motarbetade av såväl regeringen som enskilda kommuner.

Regeringen har inte höjt timersättningen tillräckligt för insatser inom ramen för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), utan kostnads- och löneökningarna har varit väsentligt större än ersättningen till den som utför personlig assistans. Som om inte det vore nog har också regeringen ändrat utbetalningsvillkoren från förskott till efterskott. Om staten betalade ut ersättningen i tid via Försäkringskassan vore det ett mindre problem, men även här har tyvärr Försäkringskassan bristfälliga rutiner. Trots att företagen skickar in sina räkningar i tid är det vanligt att Försäkringskassan inte betalar ut ersättningen i tid, med svåra likviditetsproblem för vissa företag som följd. Näringsministern har kritiserat storföretag för långa betaltider, vilka påverkar småföretag negativt, och det minsta man då kan förvänta sig är att staten betalar räkningar skyndsamt.

Försäkringskassan följer inte heller avräkningsperioderna som besluten kan gälla och nekar då ersättningar till LSS-företaget trots att assistansen redan har utförts och det finns en personlig assistent som ska ha lön för det utförda arbetet.

Försäkringskassans beslut kan också vara i direkt strid med de arbetstidsregler som finns gällande dygnsvila som en arbetsgivare har att följa. En uppgiven kvinnlig småföretagare ställde helt enkelt frågan till mig: ”Vill regeringen inte ha privata välfärdsföretag i Sverige, och varför gör de allt för att jävlas med oss?”

Min fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är:

 

Vad har ministern för rutiner för att granska att Försäkringskassan betalar ut ersättning till LSS-företag i tid?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1641 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/03711/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1641 av Lars Beckman (M) Försäkringskassans utbetalningar till LSS-företag

Lars Beckman har frågat Annika Strandhäll om vad hon har för rutiner för att granska att Försäkringskassan betalar ut ersättning till LSS-företag i tid? Arbetet i Regeringskansliet är så organiserat att det är jag som besvarar den frågan.

Försäkringskassan har sedan den 1 oktober 2016 infört en rutin med efterskottsutbetalning av assistansersättning. Det innebär att Försäkringskassan betalar ut assistansersättning efter det att assistans har utförts och redovisats. Den som själv anställer sina assistenter får dock även fortsättningsvis ersättningen utbetald i förskott.

Syftet med att Försäkringskassan beslutat om att betala ut ersättningen i efterskott är att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen. Initiativet till förändringen kommer från den tidigare borgerliga regeringen. Det är också en naturlig ordning för de flesta affärsdrivande verksamheter att man får betalt när en tjänst har utförts och redovisats.

För att en utbetalning ska kunna ske efter assistans har utförts krävs att en komplett redovisning från anordnaren eller brukaren inkommit till myndigheten som i sin tur fodrar viss handläggning och kontroll av underlagen. Detta är nödvändigt för att rättssäkerhetens krav ska kunna tillgodoses och korrekta utbetalningar av statliga medel garanteras.

Försäkringskassan beviljar en brukare medel som motsvarar ett visst antal assistanstimmar. När en brukare köper den personliga assistansen hos ett företag är det också företagets ansvar att säkerställa att den arbetade tiden fördelas mellan assistenter så att tiden ryms inom gällande arbetstidslagstiftning.

Jag har en löpande dialog med Försäkringskassan i frågor som rör assistansersättningen. Försäkringskassan uppger att de underlagen som anordnare av assistans inger behöver kompletteras i relativt stor utsträckning. Effekten av ofullständiga underlag från anordnare är en fördröjd handläggning och utbetalning både i enskilda ärenden och totalt sett. I de fall utbetalningar har dröjt länge så beror det enligt Försäkringskassan på att underlagen inte varit kompletta. Det finns numera också två utbetalningstidpunkter under varje månad för att assistansberättigade och anordnare ska få ersättning så fort som möjligt.

Försäkringskassan bedömer att i de flesta fall sker utbetalning inom en månad från att underlagen har kommit in och att problemen minskat över tid. Det är dock viktigt att Försäkringskassan har väl fungerande utbetalningsrutiner nu när efterskottsutbetalningar införts och regeringen kommer därför att följa frågan.

Stockholm den 3 juli 2017

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.