Automatisk vigselrätt för riksdagsledamöter

Motion 2017/18:3838 av Maria Stockhaus (M)

av Maria Stockhaus (M)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om riksdagsledamöter bör få automatisk vigselrätt som följer naturligt med ämbetet som riksdagsledamot, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Att gifta sig med den man älskar är fantastiskt. För många är dagen de gifter sig bland det bästa och största de får vara med om. I jakten på att få det bästa bröllopet och de bästa minnena pågår bröllopsplaneringen för en del i månader. En del väljer att viga sig i kyrkan, en del borgerligt utan att kanske bry sig om vem som viger dem. Men för många är det tvärtom. De vill välja vem som viger dem, de vill välja någon som de på något sätt har anknytning till.

I rollen som riksdagsledamot får man ofta frågan om man skulle vilja viga det blivande gifta paret. På den frågan måste vi riksdagsledamöter dessvärre säga nej. För att länsstyrelserna ofta säger nej till tillfällig vigselrätt. Det är tyvärr ledsamt. Därför ska riksdagsledamöter automatisk få vigselrätt som följer naturligt med ämbetet som riksdagsledamot.

Riksdagsledamöter är förtroendevalda i landets högsta beslutande organ, och med den officiella ställningen borde vigselrätt ingå som en del av uppdraget.

Maria Stockhaus (M)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Civilutskottet

Händelser

Inlämnad: 2017-10-05 Granskad: 2017-10-05 Hänvisad: 2017-10-13
Yrkanden (1)