Till innehåll på sidan

Rätt till assisterad befruktning oavsett familjekonstellation

Motion 2017/18:1668 av Annika Hirvonen Falk (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-03
Granskad
2017-10-03
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätt till assisterad befruktning oavsett familjekonstellation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla familjer ser inte likadana ut. De består av olika människor, men är också byggda i olika typer av konstellationer. Vi har övergett tanken på att familjer enbart konstrueras av heterosexuella par och på senare år inkluderat ensamstående kvinnor och samkönade par i vår lagstiftning. Men många står fortfarande utanför. De samkönade par som vill bilda familj ihop med andra samkönade par exempelvis, liksom bästa vänner som går ihop och ser att de tillsammans har förutsättningar för att ge en trygg och kärleksfull miljö åt ett barn.

Fertilitetslagstiftningen har byggts på synen att ett barn ska ha två föräldrar och att dessa ska vara ett kärlekspar. Lagstiftningen har i stora delar anpassats till endast dessa familjekonstellationer, trots att det saknas stöd i forskningen för att det skulle vara mängden föräldrar och deras inbördes relation till varandra som bestämmer om en miljö är god för ett barn att växa upp i. Det krävs ett omfattande arbete för att vi ska lämna en förlegad syn på att det är familjekonstellationen som bestämmer om familjeförhållandena är tillräckligt goda för att människor ska få vårdens hjälp att bilda familj.

Det är inte en mänsklig rättighet att ha barn men förutsättningarna för att få tillgång till assisterad befruktning bör vara lika för alla människor i att få skapa en familj, oberoende av vilken familjekonstellation man väljer för dess tillblivande. Om även andra inkluderas i fertilitetslagstiftningen än heterosexuella par, samkönade par och ensamstående kvinnor, kan det bli ett viktigt sätt att bilda familj för de många som idag har sämre möjligheter att bli föräldrar. Här ingår barnlängtande homosexuella manliga par, ensamstående oavsett kön som vill bilda familj med en vän eller två.

Då kan även dessa få tillgång till vård och behandlingar som kommer i sviterna av fertilitetssänkande sjukdomar och fysiska tillstånd. Däribland de 5–10 % av svenska kvinnor som drabbats av PCOS, ungefär lika många som lider av endometrios samt alla de män och kvinnor som går igenom cancerbehandlingar eller som har en kromosomstörning som påverkar fertiliteten.

Det borde inte vara den valda typen av familjekonstellation som hindrar människor att få vård för sin fertilitetsproblematik. Lagen bör vara lika även för de människor som inte passar in på traditionella familjekonstellationer och tvåsamhet.

I en separat motion redogör jag för Miljöpartiets förslag att möjliggöra för fler än två att vara vårdnadshavare för ett barn. Detta är en ytterligare fråga som är central för att anpassa lagstiftningen till alla olika familjekonstellationer.

 

 

Annika Hirvonen Falk (MP)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätt till assisterad befruktning oavsett familjekonstellation och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2017/18:SoU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.