Statistik till stöd för de kulturpolitiska målen

Motion 2017/18:1501 av Per Lodenius (C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-03
Granskad
2017-10-03
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram underlag och statistik vad gäller folkbildningens, amatörkulturens och samlingslokalernas vikt för att uppnå de kulturpolitiska målen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram underlag och statistik vad gäller tillgänglighet till kultur för personer med funktionsnedsättning för att uppnå de kulturpolitiska målen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges riksdag fastställde 2009 i stor enighet de kulturpolitiska målen: ”Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling.”

För att uppnå målen ska kulturpolitiken främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor. Studieförbund, amatörkultur och föreningar engagerar och ger möjligheter till utveckling och att förverkliga sig själv. Det är många ideella krafter som engagerar sig, unga som gamla, kvinnor och män, nysvenskar och den som bott hela sitt liv på orten, landsbygdsbor liksom stadsbor. Det är i bygdegårdarna, Folket hus och Våra Gårdar som kulturen frodas.

Myndigheten för kulturanalys har presenterat en rapport om svenska folkets kulturvanor, Kulturfakta 2017:2 – Socioekonomiska analyser och tidstrender. I rapporten nämns varken folkbildningen eller samlingslokaler, trots vikten av dessa för kulturens spridning och utveckling i hela landet. När det gäller tillgänglighet så konstateras det bara i fotnot att ”Tillgänglighet till kultur för funktionshindrade är också en viktig aspekt här. SOM-formulären har dock inga frågor om detta.”

Tanken med rapporten är att den bland annat ska ligga till grund för fortsatt utveckling av kulturpolitiken. Att den då saknar både aspekten vad gäller bildning liksom den infrastruktur för kulturen som samlingslokaler utgör. Avsaknaden av fakta kring tillgängligheten till kultur för den som har en funktionsnedsättning, är även det en stor brist.

 

 

Per Lodenius (C)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram underlag och statistik vad gäller folkbildningens, amatörkulturens och samlingslokalernas vikt för att uppnå de kulturpolitiska målen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2017/18:KrU5
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram underlag och statistik vad gäller tillgänglighet till kultur för personer med funktionsnedsättning för att uppnå de kulturpolitiska målen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2017/18:KrU5
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.